sun_tan.jpgΌλοι και όλες θέλουν να αποκτήσουν το τέλειο μαύρισμα χωρίς να κάνουν κακό στην υγεία τους.
Ποιο είναι το μυστικό; Nα τρως σωστά και συγκεκριμένες τροφές ώστε να βοηθήσεις  την επιδερμίδα σου να μαυρίσει πιο εύκολα.
Υπάρχουν τροφές που μας προστατεύουν από τα εγκαύματα της ηλιοθεραπείας και μας βοηθούν να αποκτήσουμε ομοιόμορφο μαύρισμα, χωρίς προβλήματα υγείας και πολλές ώρες ηλιοθεραπείας. Χρειάζεσαι λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε με τις παρακάτω ουσίες:Βιταμίνη Β
 




Αυτές περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Βιταμίνη C
Εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα.

Βιταμίνη Ε
Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Επειδή όμως αυτές οι τροφές, αν και θρεπτικές, έχουν το μειονέκτημα ότι παχαίνουν, καλό είναι να τις καταναλώνεις με μέτρο για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα βάρους.

Β-καροτίνη
Βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά πορτοκαλο-κίντρινου χρώματος όπως καρότα, λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα (σπανάκι και αγκινάρες), πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές και κολοκύθες. Η Β-καροτίνη έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και επομένως να επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος και να το διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.

Λυκοπένιο
Ανήκει στην ομάδα των καροτινοειδών. Εχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται στις ντομάτες, τα καρπούζι,α το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα.

Πολυφαινόλες
Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου. Βρίσκεται στις φράουλες, τα βατόμουρα, τους σπόρους του σταφυλιού κ.λπ.

Σελήνιο
Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.


Βιταμίνη 12
Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.

Χαλκός
Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Συνεπώς για να διευκολύνεις τη διαδικασία του μαυρίσματος πρέπει να καταναλώνεις τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια.

Mύθος & Αλήθεια

Μύθος: Τρώγοντας καρότα μαυρίζουμε περισσότερο;

Αλήθεια: αν αυτό ίσχυε τότε όλοι οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να μαυρίσουν κάνοντας ηλιοθεραπεία και καταναλώνοντας καθημερινά καρότα! Φυσικά αυτό είναι αδύνατο. Ισχύει όμως ότι το β- καροτένιο συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής μελανίνης και συνεπώς, αν τρώμε τακτικά καρότα ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν άφθονο β – καροτένιο και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας μπορούμε να μαυρίσουμε με ασφάλεια, με την προϋπόθεση πως διαθέτουμε σταράτη επιδερμίδα. Αν έχουμε λευκή επιδερμίδα που στερείται επαρκούς αριθμού μελανοκυττάρων, όσα καρότα και να φάμε, το πιθανότερο είναι πως θα καούμε κάνοντας ηλιοθεραπεία, ακόμα και με την προστασία την οποία μας προσφέρει ένα αντηλιακό με μέτριο προς υψηλό δείκτη SPF.

Dr Αιμιλία Βασιλοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος