Συνέντευξη στο Basketa.gr (10/5/2017)



''Στο όραμα δεν υπάρχει ταβάνι''

Γράφει ο Παύλος Σφενδυλάκης

Η Δάφνη Δαφνίου θα αγωνίζεται από την νέα σεζόν στην Β’ Εθνική και ο Μάριος Δεσποτάκης μιλάει στο basketa.gr για μια ομάδα που σε τρεις χρονιές, μετράει ισάριθμες ανόδους.
Η Β’ κατηγορία της ΕΣΚΑ απέχει από την Β’ Εθνική, τρία χρόνια. Τόσα της πήρε της Δάφνης Δαφνίου για να αφήσει τα τοπικά για να συμμετάσχει, από την νέα σεζόν, στο τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα της χρόνιας. Μαθηματικά και κομπιουτεράκια δεν χρειάζονται για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτής της επιτυχίας, τρεις σεζόν, ισάριθμες ανόδους. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό το επίτευγμα με τον Μάριο Δεσποτάκη να εξηγεί τα “τι” και τα “πως”. 
Ο τεχνικός της ομάδας του Χαϊδαρίου μίλησε στο basketa.gr για την πορεία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, το όραμα της διοίκησης, αλλά για τους παίκτες του που για τον ίδιο δεν μετράει να είναι καλοί αθλητές αλλά σπουδαίοι χαρακτήρες. Αν υπάρχουν και τα δύο, ο συνδυασμός θα φέρνει ανόδους! 



– Ψάχνω να μάθω λεπτομέρειες για την Δάφνη Δαφνίου και βρίσκω πως η ομάδα μετράει τρεις ανόδους σε ισάριθμες χρονιές. Πως έγινε αυτό το επίτευγμα που αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό!
Είναι ένας πάρα πολύ καλός συνδυασμός πραγμάτων. Υπάρχει μία σοβαρή διοίκηση, με νέους ανθρώπους άρα και με όραμα, το προπονητικό staff είναι δυνατό και καλό με την έννοια πως υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας και συνεννοούμαστε άριστα και έχουμε διαλέξει παίκτες που πέρα από καλοί αθλητές, είναι και σπουδαίοι χαρακτήρες. Ο κόσμος είδε αυτή την… μίξη και αγκάλιασε την προσπάθεια μας. Σου ανέφερα τα τέσσερα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Όχι της φετινής αλλά αυτής που έχει σε πορεία πρωταθλητισμού τα τελευταία τρία χρόνια”. 

Μαζεύεστε τον Αύγουστο για να ξεκινήσετε την προετοιμασία και τι λέτε μεταξύ μας; “Πάμε σαν άλλοτε”;
Όταν ανεβήκαμε στην Γ’ Εθνική και είδαμε σε ποιον όμιλο είμαστε, θέσαμε ως στόχο τον ανταγωνισμό. Να είμαστε μια καλή ομάδα που θα μάχεται σε όλα τα παιχνίδια γιατί είδαμε με ποιους αντίπαλους είχαμε να κάνουμε. Βρεθήκαμε απέναντι στον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, τον Έσπερο, την Κόρινθο και την Ακράτα. Λογικό ήταν, ο στόχος μας αλλά και η φιλοσοφία μας να έχει να κάνει με το “προσπαθούμε για το καλύτερο”. Στην πορεία όμως είδαμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι πάρα πολύ καλό, το κυνηγήσαμε μέχρι τέλους και δικαιωθήκαμε με την άνοδο μας”. 
 
Λέγοντας “στην πορεία είδαμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι πάρα πολύ καλό”, σε πιο σημείο του πρωταθλήματος αρχίσατε να το πιστεύετε;
Βλέποντας το μπάσκετ που παίζαμε και την διάθεση που είχαμε, διακρίναμε πως μπορούσαμε να πρωταγωνιστήσουμε. Βέβαια, αυτό το εξαργυρώσαμε την τελευταία αγωνιστική που κερδίσαμε στην Καλαμάτα. Πριν από εκείνο το παιχνίδι, βλέπαμε πως είμαστε κοντά σε μια άνοδο διότι, για να μην γελιόμαστε, είμαστε 27 αγωνιστικές στην πρώτη θέση, μαθηματικά όμως, τίποτα δεν είχε κριθεί. Η Β’ Εθνική μπήκε στο μυαλό μας μόλις την προηγούμενη αγωνιστική”. 

Κερδίζετε την Καλαμάτα και μαθηματικά, εξασφαλίζετε την άνοδο σας. Ποια είναι η πρώτη αντίδραση, τα πρώτα λόγια;
Μαζευόμαστε στα αποδυτήρια και τους είπα “παιδιά καταφέρατε κάτι που πραγματικά το αξίζατε”. Είσαστε άξιοι γιατί είναι καλοί παίκτες αλλά και καλοί χαρακτήρες. Αυτό το πράγμα δημιούργησε την αίσθηση της… γροθιάς στην ομάδα και μας ανέβασε μία κατηγορία ακόμα”. 

Πως φαντάζεστε την Β’ Εθνική;
Ακόμα δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να σχεδιάσουμε πράγματα για την Β’ Εθνική. Σιγά-σιγα θα γίνει κι αυτό. Το σίγουρο είναι πως θα λειτουργήσουμε με την ίδια φιλοσοφία. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε μια “γροθιά”, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η Β’ Εθνική είναι δύσκολη κατηγορία αλλά η ομάδα έχει την δυναμική να ανταπεξέλθει. 

– Μπορεί η Δάφνη Δαφνίου να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό; Μπορεί να φτάσει γρήγορα στην Α2 και γιατί όχι και στην Basket League; Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ομάδων που έχουν καταφέρει κα΄τι αντίστοιχο.
Στο όραμα δεν υπάρχει ταβάνι! Το ίδιο και στην φιλοδοξία. Η Δάφνη Δαφνίου γράφει την δική της ιστορία και μόνο το μέλλον θα δείξει που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι, αυτό το ταξίδι μέχρι τώρα, είναι πολύ όμορφο και το απολαμβάνουμε όλοι. Το που θα φτάσουμε, θα φανεί στην πορεία.