Συνέντευξη στο SDNA (12/5/2017)



«Κάτι μαγικό» γίνεται στο Χαϊδάρι

Γράφει ο Γιάννης Θεοφίλης

Η Δάφνη Δαφνίου συνεχίζει την πορεία ανόδων, εξασφάλισε την παρουσία της στην B' Eθνική της επόμενης σεζόν και δύο βασικοί συντελεστές της επιτυχίας εξηγούν στο SDNA το... μυστικό.
Το μπάσκετ στα... δυτικά της Αθηνάς ήταν κυρίως συνυφασμένο με το Περιστέρι. Αυτή ήταν η ομάδα που ξεχώριζε, που πρωταγωνιστούσε στην Α1, που έφερνε παικταράδες, που είχε συμμετοχές στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τραβούσε γενικά τα βλέμματα στα Δυτικά Προάστια. Το Αιγάλεω είχε τα δικά του «ξεσπάσματα» με καλή παρουσία στην πρώτη κατηγορία. 


Η ανερχόμενη δύναμη από τα δυτικά λέγεται Δάφνη Δαφνίου. Βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά πατώματα, αλλά ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο και θέλει να «χτίσει» το δικό της brand name στις μεγάλες κατηγορίες, εδραιώνοντας την παρουσία της σε αυτές. Οι «πράσινοι», υπό τις οδηγίες του Μάριου Δεσποτάκη, έχουν αλλάξει επίπεδο και μέσα σε τρία χρόνια έχουν «καταπιεί» ισάριθμες κατηγορίες. Την περασμένη Κυριακή, με νίκη στην Καλαμάτα, η Δάφνη εξασφάλισε την άνοδο από την Γ' Εθνική και την πρώτη παρουσία της στην Β' από τη νέα σεζόν.
Το 2014 βρισκόταν στην Β' ΕΣΚΑ, το 2017 θα την βρει στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας και όλα αυτά χωρίς να έχει ηττηθεί εντός έδρας. Διόλου άσχημα: άνθρωπος-κλειδί ο προπονητής Μάριος Δεσποτάκης που είχε σημειώσει την πιο μεγάλη επιτυχία του με το double σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Γυναικών το 2006, ως προπονητής των Εσπερίδων και που έχει το 3Χ3 στον πάγκο της Δάφνης.
Φυσικά, δεν είναι ο μόνος που είναι «παρών» και στις τρεις ανόδους, αφού στο ρόστερ βρίσκονται από το 2014 οι Στέλιος Γκίνης και Βαγγέλης Ρώης, ενώ άμεσος συνεργάτης του Δεσποτάκη είναι ο 22χρονος Γιάννης Ζαφειρακόπουλος που έπαιζε στην ομάδα τη σεζόν 2014/2015 και άλλαξε πόστο τις δύο τελευταίες χρονιές.


Δεσποτάκης και Ζαφειρακόπουλος αποκάλυψαν στο SDNA τα μυστικά του... 3-peat, δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον, στάθηκαν στη συνεισφορά της διοίκησης και του υπόλοιπου staff, ενώ «διάλεξαν» και την πιο δύσκολη άνοδο από τις τρεις. 

«Ο στόχος που προέκυψε στην διάρκεια της χρονιάς ήταν η άνοδος. Την κυνηγήσαμε και την πετύχαμε. Τώρα, το θέμα του τίτλου είναι το κερασάκι στην τούρτα. Όταν είσαι για 27 αγωνιστικές πρώτος, τότε πρέπει να θέλεις να το φτάσεις μέχρι τέλους παίρνοντας τον τίτλο. Δεν θα αγχωθούμε, όμως» δήλωσε ο Μάριος Δεσποτάκης, αφού υπάρχει ένα ακόμη παιχνίδι για τη Δάφνη, απέναντι στην Κόρινθο, που θα κρίνει το αν θα κατακτήσει και το πρωτάθλημα.
Συνεχίζοντας, ο 46χρονος κόουτε εξήγησε πώς άνοιξε η όρεξη της ομάδας για ακόμη μία άνοδο: «Ανεβαίνοντας στην Γ' Εθνική και βλέποντας τον όμιλο, καταλάβαμε πως θα έχουμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Δεν είχαμε το μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία, αλλά κρατήσαμε τη φιλοσοφία των προηγούμενων χρόνων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του κορμού. Προσθέσαμε παίκτες-κλειδιά και φτιάξαμε ένα σύνολο, το οποίο κατάλαβα από την αρχή πως θα είναι δυνατό. Το πόσο δυνατό φάνηκε στην πορεία. Οι παίκτες έδειξαν πως εκτός από ποιοτικοί, είναι και μάγκες, καθώς έβαλαν πλάτη στα δύσκολα».
Η Δάφνη ξεκίνησε με 7-0 τη σεζόν, πήγαινε «τρένο», αλλά κατάφερε να μην έχει... κλυδωνισμούς μετά την πρώτη ήττα: «Δεν ήταν δύσκολο, γιατί τα παιδιά έχουν άριστο χαρακτήρα και είναι υπεύθυνα. Χρειάστηκε μόνο μία κουβέντα και όλα μπήκαν στη θέση τους. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».
Όσον αφορά στις δυσκολίες της προσαρμογής σε κάθε νέα κατηγορία, ο Δεσποτάκης δήλωσε: «Πρέπει να προσαρμόζεις το υλικό στη νέα κατηγορία, να "διαβάσεις" τους νέους αντιπάλους σου και το πιο σημαντικό είναι να μείνεις πιστός στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία σου. Αν το καταφέρεις, έχεις πιθανότητες να είσαι επιτυχημένος».
Φυσικά, ο κόουτς της Δάφνης στάθηκε και στην καλά δομημένη διοίκηση της ομάδας: «Τα πάντα ξεκινούν από τη διοίκηση. Όταν είναι σοβαρή και έχει όραμα και τεχνογνωσία, υπάρχει η κατάλληλη αρχή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και τα υπόλοιπα έρχονται με σωστές κινήσεις. Τίποτα δεν θα υπήρχε αν μία διοίκηση δεν ήταν φερέγγυα, σοβαρή και ξεκάθαρη. Νομίζω πως η διοίκηση είναι το σημείο αναφοράς».


Η απαιτητική «φύση» του κόουτς Δεσποτάκη τού έδωσε τα εφόδια ώστε να μην... ξεφύγει και να μην ζητήσει περισσότερα πράγματα, όταν είδε ότι οι παίκτες του ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις απαιτήσεις. «Γενικά, είμαι απαιτητικός και ίσως κάποιες φορές να γίνομαι υπερβολικός. Όταν όμως κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να αντέχεις την πίεση, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Στις νίκες είναι όλα υπέροχα, αλλά στην ήττα ή την κακή εμφάνιση πρέπει να τα καταφέρνεις. Εμπιστεύτηκα απόλυτα τους παίκτες, όπως κι αυτοί εμένα, καθώς και τον συνεργάτη μου τον Γιάννη Ζαφειρακόπουλο.
Το staff είναι πολύ σημαντικό για να κρατούνται οι ισορροπίες. Να υπάρχει σύνδεση των παικτών με τη διοίκηση κι όλο αυτό, στη Δάφνη, ήταν μαγικό. Και ο Γιάννης (σ.σ. Ζαφειρακόπουλος), παρά το γεγονός πως είναι 22 ετών, έδειξε τεράστια εμπειρία σε πολύ σημαντικά πράγματα. Και ο Μάκης Σωφρονιάδης, όμως, μπορεί να μην είναι μεγάλος σε ηλικία, αλλά έχει πολύ μεγάλη πείρα σε αυτό που κάνει και ως μάνατζερ της ομάδας έκανε εκπληκτική δουλειά. Όλα αυτά, το κάνουν πιο εύκολο».
«Έζησα τον κόουτς και ως παίκτης και ως συνεργάτης του. Το κλειδί είναι ο επαγγελματισμός και η συνέπεια με την οποία δουλεύουμε. Το μπάσκετ και το πώς θα προετοιμάσουμε την ομάδα είναι, ίσως, σε δεύτερη μοίρα όταν δουλεύεις σωστά σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτό κάνουμε εδώ και τρία χρόνια» ανέφερε από την πλευρά του ο νεαρός συνεργάτης του, Γιάννης Ζαφειρακόπουλος.
Όσον αφορά στο ποια ήταν η πιο δύσκολη άνοδος, ο Δεσποτάκης απάντησε στο SDNA: «Κάθε άνοδος είχε τη δική της ιδιαιτερότητα. Στην πρώτη, από την Β' στην Α' ΕΣΚΑ, έπρεπε να αλλάξουμε συνολικά τη νοοτροπία της ομάδας. Η Δάφνη είναι πολύ ιστορική στα πρωταθλήματα αυτά, αλλά έπρεπε να μπει σε νοοτροπία πρωταγωνίστριας. Στην Α' ΕΣΚΑ είχαμε απ' την αρχή το στόχο της ανόδου κι έτσι υπήρχε επιπλέον άγχος, το οποίο όμως το διαχειριστήκαμε. Στην Γ' Εθνική δεν ήμασταν το πρώτο φαβορί και απλά έπρεπε να διαχειριστούμε το πολύ δύσκολο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαμε».
Από την πλευρά του, ο Ζαφειρακόπουλος σχολίασε τις δυσκολίες που έκρυβε το δικό του κομμάτι: «Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. Ειδικά φέτος δυσκολευτήκαμε στα βίντεο. Με κόπο πολύ, όμως, τα καταφέραμε. Ενας παίκτης μπορεί να παίζει, άλλος μπορεί να έχει φύγει, κάποιος να είναι τραυματίας. Το θέμα είναι όμως ότι προετοιμάζαμε την ομάδα για όλες τις συνθήκες που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε και το εξαργυρώσαμε. Φέτος ήταν λίγο πρωτόγνωρο το θέμα με τα ταξίδια. Δεν ήξερα πώς θα το αντιμετωπίσουν οι παίκτες. Τα παιδιά, όμως, είναι έμπειρα και έπαιζαν όπως στο Χαϊδάρι».


Ο Δεσποτάκης έστειλε μάλιστα και... μήνυμα για το μέλλον: «Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω με την ίδια φιλοσοφία. Με τη Δάφνη έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε μία άριστη συνεργασία και νομίζω ότι υπάρχει διάθεση από όλους να συνεχιστεί αυτό».
Και οι δύο κόουτς θέλησαν να σταθούν στο πόση χαρά πήραν οι άνθρωποι που «τρέχουν» την ομάδα: «Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Η σημερινή διοίκηση έχει κάνει τεράστιες θυσίες και όταν η ομάδα φτάνει σε επιτυχίες, φωτίζει το πρόσωπο των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Αυτό αποτελεί διπλή ικανοποίηση για εμάς. Υπάρχουν κι άνθρωποι που ήταν παλιότερα στην ομάδα και κλαίνε σαν μικρά παιδιά στις ανόδους μας. Δικαιώνονται άνθρωποι που στήριξαν τη Δάφνη στα πέτρινα χρόνια της» δήλωσε αρχικά ο head coach της ομάδας, για να προσθέσει ο συνεργάτης του:
«Στο τελευταίο παιχνίδι με την Καλαμάτα, ο γενικός μας αρχηγός, ο Ντένης Γαλανός, δάκρυσε. Τέλειωσε το παιχνίδι και δάκρυσε. Είναι Χαϊδαριώτης, μεγαλωμένος στη Δάφνη Δαφνίου».
Κλείνοντας, ο Μάριος Δεσποτάκης αφιέρωσε την άνοδο σε «όλους αυτούς που μόχθησαν, αλλά πάνω απ' όλα στην οικογένειά μου που με στήριζε στις καλές, αλλά κυρίως τι κακές στιγμές της χρονιάς».