Απαιτείται νέα ''συνταγή''!


Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ‘’αιώνιοι’’ εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της ομάδας τους σε δύο έλληνες προπονητές. Και ο Πεδουλάκης και ο Μπαρτζώκας είναι αξιόλογοι, φιλόδοξοι και απόλυτα κατάλληλοι για την ευθύνη που ανέλαβαν.







Το στοίχημα από την αρχή ήταν το αν θα καταφέρουν να διαχειριστούν σωστά τις καλές και τις κακές στιγμές των ομάδων τους.  Προσωπικά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν τελικά, όσο κι αν φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν έντονα  προβλήματα εντός κι εκτός παρκέ.
Ο  Ολυμπιακός  έχει τα πιο πολλά κι ας κέρδισε το ντέρμπυ στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα παρότι είναι ίδια με πέρσι, δεν παίζει άμυνα, πασάρει αργά και δείχνει να μην διαβάζει καλά τον αντίπαλο της. Πολλοί έχουν αρχίσει να ρίχνουν την ευθύνη στον προπονητή, να τον συγκρίνουν με τον  Ίβκοβιτς και ίσως να έχουν δίκιο αλλά όχι για τους λόγους που πιστεύουν! 

Ο Μπαρζώκας και άμυνα ξέρει να διδάσκει και έξυπνος είναι και μοντέρνος μπασκετικά! Όσοι ξέρουν μπάσκετ δεν διαφωνούν. Κατά τη γνώμη μου όμως έχει κάνει ένα τραγικό λάθος, το οποίο δυστυχώς άρχισε να το πληρώνει από πολύ νωρίς: Δεν φρόντισε να διώξει γρήγορα το ‘’φάντασμα’’ του Σέρβου από το ΣΕΦ.  Ο έλληνας τεχνικός έπρεπε να επιβάλει τους δικούς του νόμους στον Ολυμπιακό και δεν το έκανε. Αγωνιστική και εξωαγωνιστική πειθαρχία και μπάσκετ με λίγες ντρίπλες, πολύ κίνηση, έμφαση στην έξτρα πάσα και έξυπνη και δυνατή άμυνα. Αυτά είναι τα στοιχεία που ανέδειξαν τον Μπαρτζώκα στην Α1.

Μεγάλος ο Ίβκοβιτς, όμως τώρα στον Ολυμπιακό είναι προπονητής ο Μπαρτζώκας και πρέπει η ομάδα να παίξει όπως θέλει ο coach και όχι όπως ήθελε ο Ίβκοβιτς  για να μη χαλάσει η ‘’συνταγή’’!  Να χαλάσει η συνταγή αν η καινούρια μπορεί να είναι καλύτερη, έστω κι αν αργήσει αυτό να φανεί!
Δεν ξέρω αν τώρα μπορεί να αλλάξει αυτό.  Ίσως γίνεται ίσως όχι...  Τουλάχιστον  η ομάδα θα πρέπει να ηρεμήσει, να πιστέψει στον εαυτό της και να ανακάμψει.

Ο Παναθηναϊκός είναι διαφορετική περίπτωση. Και ο Πεδουλάκης ‘’πάτησε’’, όπως ο ίδιος είπε, στα βήματα του Ομπράντοβιτς, όμως εδώ δεν υπάρχει μεγάλη αγωνιστική φθορά γιατί ο Πεδουλάκης είχε από πριν  κάποιες αγωνιστικές ομοιότητες με τον Γκαστόνε.
Ο coach του τριφυλλιού  έχει μια εντελώς νέα ομάδα που πρέπει να μοντάρει και δυστυχώς δύο ακατάλληλους ξένους οι οποίοι μάλλον θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο για να βλέπουν τα παιχνίδια της ευρωλίγκας.   Κίτσεν και Αμστρονγκ είναι παίκτες Β διαλογής και  δεν έχουν θέση στο ρόστερ.

Ο Πεδουλάκης θα τα καταφέρει στο δέσιμο της ομάδας. Έχει μοναδική ικανότητα σε αυτό και στα θετικά είναι ότι δεν έχει τη πίεση του ότι πρέπει να υπερασπιστεί κάποιον τίτλο.  Πέρσι οι πράσινοι απέτυχαν . Πρέπει όμως να αλλάξει τους ξένους του για να έχει περισσότερη αξιοπιστία και ποιότητα μέσα στο παρκέ. Δείχνει λίγος, ρηχός και δεν είναι προπονητικό το θέμα αλλά αριθμητικό.

Σίγουρα και για τους δύο έλληνες προπονητές των ‘’αιωνίων’’ η κληρονομιά είναι βαριά. Υπάρχει άγχος, πίεση  και σκληρή κριτική, όμως αυτά είναι μέρος της δουλειάς που επέλεξαν να κάνουν.
Οι Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς είναι μασκετικά τεράστιοι, όμως πλέον δεν είναι εδώ και ούτε πρόκειται να επιστρέψουν  όσο δεν θα υπάρχουν χρήματα.  Τους ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφεραν, αλλά τώρα εμπιστευόμαστε τους δικούς μας προπονητές και τους αφήνουμε να δουλέψουν απερίσπαστοι, χωρίς συγκρίσεις και κακοπροαίρετες κριτικές.  Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.  Και το έχουμε ανάγκη αυτό.
 

Δεπσοτάκης Μάριος
Basketball Coach