Η ευκαιρία της ΑΕΚ!


Είχα τη τιμή να βρεθώ στο πάγκο της ΑΕΚ από τη θέση του assistant coach, σε μια εποχή όπου η ομάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά αγωνιστικά και οικονομικά προβλήματα.  Είχα βέβαια και τη τύχη να ζήσω την απίστευτη δύναμη του κόσμου της Ένωσης, κάτι που μέσα από το τερέν σε κάνει να ανατριχιάζεις από συγκίνηση!









Ένιωσα πολύ άσχημα  όταν διάβασα ότι η ΑΕΚ θα παίξει τελικά στη Β’ Εθνική, λέγοντας τα τετριμμένα   ‘’η θέση της είναι στην Α1’’,  ‘’είναι ντροπή για την ΑΕΚ να παίζει Β’ Εθνική’’ και πολλά άλλα παρόμοια! Μάλιστα προσπάθησα μέσα στο μυαλό μου να καταλογίσω ευθύνες, περισσότερο επηρεασμένος από το συναίσθημα παρά από τη λογική.
Όταν όμως είδα τα πράγματα πιο ήρεμα, συνειδητοποίησα ότι η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την Ένωση, στη παρούσα φάση.

Για αρκετό καιρό η ομάδα έψαχνε κάποιον για να την αναλάβει και να τη βγάλει από το αδιέξοδο των τεράστιων χρεών προς κάθε κατεύθυνση.  Όσοι βρέθηκαν να ελέγχουν την ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια έκαναν κατά τη γνώμη μου φιλότιμες προσπάθειες, όμως τελικά δεν κατάφεραν να βγάλουν τη ‘’θηλιά’’ από το λαιμό της ομάδας. Έτσι μοιραία έπρεπε να παρθούν δυναμικές αποφάσεις για να γλυτώσει η ΑΕΚ από τη ολοκληρωτική καταστροφή…

Η πτώση στη Β’ Εθνική που ουσιαστικά σημαίνει ‘’πτώχευση’’, είναι μάλλον λύτρωση! Σίγουρα κάποιοι θα χάσουν τα χρήματά τους και αυτό δεν είναι δίκαιο, όμως στο βωμό της εξυγίανσης της ομάδας, έπρεπε να υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Κάποιοι θα ‘’θυσιαστούν’’ για να σωθεί ένας σύλλογος με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ιστορία και προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ!  Νομίζω ότι αξίζει το κόπο…

Το ζητούμενο τώρα είναι να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία, γιατί περί ευκαιρίας πρόκειται. Η ομάδα ουσιαστικά θα ξεκινήσει από το 0. Η νέα διοίκηση θα πρέπει πάση θυσία να μη φορτώσει ξανά το τμήμα με καινούρια χρέη στο βωμό της επιστροφής στην Α1. Θα τολμήσω να πω πως δεν είναι τραγικό να μείνει και 1-2 χρονιές στη Β’ Εθνική, μέχρι να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη.

Η ΑΕΚ είναι  κολοσσιαίο μέγεθος για το  μπάσκετ.  Όμως το ταξίδι της επιστροφής της στην Α1 πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, χωρίς πανικό και  λανθασμένες επιλογές.  Οι βάσεις για το νέο ξεκίνημα πρέπει να είναι  γερές, να διακρίνονται από ήθος και φυσικά να είναι αξιόπιστες!
Παίκτες θα βρεθούν αρκετοί για να έρθουν να παίξουν. Οι προπονητές θα κάνουν ουρά για να πάρουν θέση στο πάγκο της ομάδας. Όλοι τους όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι πλέον θα γράψουν ιστορία ή πιο σωστά, θα ξεκινήσουν τη νέα ιστορία της ΑΕΚ!  Μια ιστορία που οφείλει να διακρίνεται από τιμιότητα και πάθος, στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την Ένωση.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή  επιτυχία στην ΑΕΚ για το νέο ξεκίνημα της!
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach