ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Θα ήθελα να αναφερθώ  στον μεγάλο Νίκο Γκάλη, τον αθλητή φαινόμενο για την εποχή του και όχι μόνο, για τον άνθρωπο  που κατά τη γνώμη μου άλλαξε την αθλητική ιστορία μιας ολόκληρης χώρας!   Η αναφορά μου στο πρόσωπό του είναι μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης  για όλα έχει προσφέρει στο μπάσκετ και σε μένα προσωπικά! 




Τον πρωτοείδα με τα χρώματα της εθνικής γύρω στα 12 μου.  Στα 15 μου είχα την μεγάλη τύχη να ζήσω το έπος του ’87. Βρέθηκα στο γήπεδο στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία, ενώ μετά τον τελικό έτρεξα μαζί με τους φίλους μου στην πλατεία του Περιστερίου για να πανηγυρίσω αυτό που μετά από χρόνια κατάλαβα τι ακριβώς ήταν… Και το πιο σημαντικό: ποιος το είχε προκαλέσει!

Ο Γκάλης ήταν τόσο μεγάλος αθλητής  που κατάφερε να αλλάξει τη ροή όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα! Μέχρι τότε, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν τολμούσε να σηκώσει κεφάλι. Ήταν υποχρεωμένη να ‘’υποκλίνεται’’ στις μεγάλες δυνάμεις του αθλητισμού και φυσικά αυτό ήταν  δικαιολογημένο καθότι ο  ερασιτεχνισμός  στον τρόπο δουλειάς και η έλλειψη κατάλληλης νοοτροπίας ‘’φρέναρε’’  την εξέλιξη πολλών μεγάλων ταλέντων!

Η έλευση όμως του Γκάλη στην Ελλάδα άλλαξε τα δεδομένα, καθώς έφερε μαζί του πολλά καινούρια για εμάς πράγματα:  Συστηματική προπόνηση,  σωστά βάρη, προσαρμογή προπόνησης στίβου στο μπάσκετ,  ατομική προπόνηση με στόχους, αθλητική διατροφή,  ήταν  μερικές από τις καινοτομίες του ‘’Nick’’!
Στην αρχή κάποιοι  δεν τον είδαν με καλό μάτι. Θεωρούσαν βεντετισμό το ότι πριν την προετοιμασία με την ομάδα του αυτός έκανε μόνος του δικό του πρόγραμμα… Θεωρούσαν αντικοινωνική συμπεριφορά το ότι επέλεγε να ξεκουράζεται σπίτι του από το να ξενυχτάει και να φθείρει τον εαυτό του…  Τον θεωρούσαν σνομπ  επειδή απέφευγε να γίνεται ‘’μαϊντανός’’ δίνοντας συνεντεύξεις δεξιά και αριστερά… Και τελικά τον θεωρούσαν ‘’στυγνό’’ επαγγελματία  γιατί απλά ήθελε το αυτονόητο:  Να αμείβεται ανάλογα με τη προσφορά του!
Βέβαια όπως πάντα, η ιστορία έδειξε ποιος είχε δίκιο! Ο Γκάλης οδήγησε τη χώρα μας στην αθλητική και όχι μόνο, καταξίωση και το σημαντικότερο ,  χάραξε το δρόμο για να έρθουν κι άλλες επιτυχίες από τους μπασκετικούς  ‘’απογόνους’’ του.   Κάποιοι αυτό το αναγνωρίζουν, κάποιοι ίσως όχι, όμως  η πραγματικότητα είναι ότι όσοι ασχολούμαστε  επαγγελματικά τουλάχιστον με το μπάσκετ, το οφείλουμε πρώτα από όλα στον μεγάλο ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ!

Θα κλείσω την αναφορά μου εκφράζοντας μια μεγάλη απορία:  Είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην έχει γίνει ένα παιχνίδι προς τιμήν του?  Επιτρέπεται να μην υπάρχει το όνομά του έξω από ένα μεγάλο κλειστό γήπεδο?   Έστω ένα All Star Game δεν θα έπρεπε να αφιερωθεί σε αυτόν?  Αν όλα αυτά γίνουν όταν ο Γκάλης πεθάνει,  δεν θα έχει καμία αξία... Πρέπει να  απολαύσει ζωντανός  την τιμή και την αναγνώριση, όπως αυτός κάποτε παίρνοντάς μας στις πλάτες του,  μας οδήγησε πολύ ψηλά!!!

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach