Υποχρεωτικά συμβόλαια!

Πρόσφατα βρέθηκα στα γραφεία της ΕΠΟ μαζί με έναν φίλο μου, γνωστό προπονητή ποδοσφαίρου για να παραλάβει την προπονητική του ταυτότητα. Εκεί διαπίστωσα ότι οι συνάδελφοί μας του ποδοσφαίρου έχουν κάνει κάτι πολύ έξυπνο για να διασφαλίσουν το επάγγελμά τους: 


Για να παραλάβουν την ταυτότητά τους πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να καταθέσουν  το  συμβόλαιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει με το σωματείο που θα δουλέψουν. Αν δεν το καταθέσουν δεν μπορούν να εργαστούν, αφού ο νόμος απαιτεί  ταυτότητα για να προπονεί κανείς.
Τι σημαίνει αυτό?  Σημαίνει ότι οι ομάδες  είναι υποχρεωμένες να υπογράφουν συμβόλαια στους προπονητές τους, αλλιώς δεν μπορούν να έχουν προπονητή!  Οι προπονητές θα είναι κατοχυρωμένοι 100% και θα χάνουν τα λεφτά τους  μόνο  αν δεν βάζουν στο συμβόλαιο τα πραγματικά ποσά της συμφωνίας τους.  Δηλαδή ο καθένας θα είναι πλέον υπεύθυνος για ότι πάθει,  ο ΣΕΠΚ θα έχει κάνει ότι πρέπει για να τον διαφυλάξει και κανείς δεν θα μπορεί να του ρίξει την ευθύνη…  Γιατί κι εμείς δεν κάνουμε κάτι ανάλογο?

Θέλουμε να  έχουμε επαγγελματίες προπονητές, αλλά την ίδια στιγμή δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό για να είμαστε πραγματικοί επαγγελματίες!   Ο  ΣΕΠΚ  μας παροτρύνει,  πολύ σωστά,  να υπογράφουμε συμβόλαια, όμως  οι περισσότερες ομάδες πάντα θα προτιμούν αυτούς που προκειμένου να πάρουν τη δουλειά  δεν κάνουν καν λόγο  για συμβόλαιο!  Αν μάλιστα τολμήσουν να το κάνουν, το πιθανότερο είναι τελικά  να μην προσληφθούν.
Αυτό πρέπει να σταματήσει πια!  Προσωπικά έστειλα μια επιστολή στον ΣΕΠΚ με τις απόψεις μου για το θέμα και η απάντηση που έλαβα με έκανε να καταλάβω ότι όλοι θέλουν να πάμε μπροστά.  Αλλά ας μη μείνουμε στα λόγια.
Πρέπει να εξασφαλιστούμε όλοι, σε όποια κατηγορία κι αν δουλεύουμε.  Μπορεί για τον προπονητή της Α1 που παίρνει 100000 ευρώ το χρόνο να μην είναι τόσο σοβαρό αν θα μείνει απλήρωτος για 2-3 μήνες. Για τον προπονητή όμως της Α ή Β ΕΣΚΑ που ίσως  να παίρνει 8000 ευρώ το χρόνο, είναι σημαντικό να ξέρει ότι θα τα πάρει τα χρήματά του,  για τα οποία δουλεύει το ίδιο σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
 
Το επάγγελμά μας  πρέπει να το προστατεύσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι!  Τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.  Θα μπουν κάποια πράγματα σε μια λογική σειρά και θα μπορεί ο προπονητής να κάνει τη δουλειά του πιο καλά και πιο αποτελεσματικά.
Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί για την εξέλιξη του επαγγέλματός του προπονητή. Το πόσο σημαντικοί θα είναι θα εξαρτηθεί μόνον από εμάς αρκεί να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια…

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach