Ο επόμενος αγώνας

Ο κάθε προπονητής προσπαθεί να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται την ομάδα του, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα που πρόκειται να δώσει. Οι τομείς που θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του είναι συγκεκριμένοι και αφορούν αγωνιστικά και όχι μόνο θέματα. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε με μια ματιά τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε.


Πρώτα απ’ όλα η Ψυχολογία της ομάδας πρέπει να είναι τέτοια ώστε όλοι οι παίκτες να περιμένουν με ανυπομονησία το παιχνίδι, έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για την νίκη.
Ο προπονητής εδώ έχει την απόλυτη ευθύνη να παρατηρεί τους αθλητές του και να επεμβαίνει όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ομάδα με κακή ψυχολογία, όσο καλό υλικό και αν έχει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Δεν θα έχει ποτέ την ικανότητα να αντιδράσει στα δύσκολα και πάντα θα υστερεί στο πάθος την διάθεση και μοιραία στην συνολική απόδοση. Η ψυχολογία του νικητή από μόνη της μπορεί να δώσει πρωταθλήματα ολόκληρα…
Η ομάδα πρέπει να βρίσκεται σε καλή Φυσική Κατάσταση. Αυτό είναι θέμα σωστής και μεθοδικής προπόνησης και φυσικά ειδικών γνώσεων. Στην διάρκεια της εβδομάδας οι εντάσεις πρέπει να είναι έτσι μοιρασμένες, ώστε την ημέρα του αγώνα ο αθλητής να μπορεί να δώσει το 100% των δυνάμεών του. Η δουλειά που έχει γίνει στην προετοιμασία έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού είναι η βάση για τα επιμέρους εβδομαδιαία κομμάτια δουλειάς που θα γίνουν στην διάρκεια της σεζόν.
Ο Τεχνικός (μπασκετικός) τομέας είναι επίσης βασικός για την ετοιμότητα της ομάδας. Σε ατομικό επίπεδο, ο αθλητής πρέπει να νιώθει ότι είναι σε καλή κατάσταση, έχοντας δουλέψει την ατομική του τεχνική καθ’ όλη την εβδομάδα. Σε ομαδικό επίπεδο, όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν σε συνθήκες παιχνιδιού όπως , transition, ειδικές καταστάσεις κτλ. Αν αυτά έχουν δουλευτεί σωστά, οι αθλητές θα τα νιώθουν  οικεία και όταν αυτά γίνουν μέσα στο παιχνίδι θα είναι σίγουρα αποτελεσματικοί στην αντίδρασή τους.
Τέλος το Scouting για μένα είναι από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας ενός αγώνα, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο και για συγκεκριμένα πράγματα.
Ένα καλό scouting διαρκεί μια ολόκληρη εβδομάδα και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να μπορέσει η ομάδα να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο. Κάθε μέρα ένα κομμάτι της προπόνησης πρέπει να είναι αφιερωμένο στον τρόπο αντιμετώπισης των πλεονεκτημάτων της αντίπαλης ομάδας, καθώς και στην εκμετάλλευση των αδυναμιών της ώστε το scouting να πιάσει τόπο και να μην μείνει στα “χαρτιά”.
Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να κατασκοπεύσει τον αντίπαλο είναι αρκετοί και συχνά έχει να κάνει με το επίπεδο των παικτών, τη κατηγορία, τις γνώσεις κ.α.  Τα DVD, η προσωπική παρακολούθηση αγώνα, το scouting report  από “κατάσκοπο” και οι πληροφορίες από άλλους προπονητές είναι μερικοί από αυτούς.
Η παρουσίαση στους παίκτες μας πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπερτιμηθεί αλλά ούτε και να υποτιμηθεί η αντίπαλη ομάδα. Πρέπει απλά ο κάθε παίκτης να καταλάβει ακριβώς τι έχει απέναντι του και πρέπει η ομάδα να ξέρει ακριβώς την αντίπαλη φιλοσοφία και αγωνιστική λειτουργία.
Η προετοιμασία λοιπόν για το επόμενο παιχνίδι είναι μια διαδικασία που απαιτεί απόλυτη σοβαρότητα, συγκέντρωση και συνέπεια. Όσο πιο καλά γίνουν όλα αυτά τόσο πιο έτοιμη θα παρουσιαστεί η ομάδα στο επόμενο παιχνίδι. Και όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, όταν έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες, ακόμα και να χάσεις το παιχνίδι θα είσαι εντάξει τουλάχιστον με τον εαυτό σου…

Δεσποτάκης Μάριος
basketball Coach