Ασκήσεις Σουτ


Ένα από τα στοιχεία εκείνα που βοηθούν τον παίκτη να έχει καλή διάθεση και  «κίνητρο» στην προπόνηση είναι η ποικιλία των ασκήσεων. Κατά την γνώμη μου, σε κάθε αντικείμενο που θέλουμε να δουλέψουμε,  πρέπει να χρησιμοποιούμε  ασκήσεις όπου ο παίκτης θα παραμένει σε εγρήγορση, θα χρειάζεται να είναι πάντα συγκεντρωμένος και το βασικότερο θα βρίσκεται σε μια διαδικασία "ροής"  δηλαδή συνεχούς συμμετοχής. 



 
Αυτό ισχύει ακόμα και στους πιο απλούς προπονητικούς στόχους. Παρακάτω θα δούμε τρεις ασκήσεις για σουτ. Σουτ μπορεί να δουλέψει κανείς κάνοντας ζευγάρια και σουτάροντας. Είναι ένας τρόπος και αυτός… Όμως εάν εφαρμόσουμε κάποιες συνδυαστικές ασκήσεις σουτ ή τουλάχιστον βάλουμε τους παίκτες μας να σουτάρουν κάνοντας κάποια κίνηση βγαλμένη από  κομμάτι  του  παιχνιδιού μας , σίγουρα το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, από πολλές απόψεις. Αρκεί βέβαια όλα να εκτελούνται  με εντάσεις ανάλογες των αγωνιστικών συνθηκών.


ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥΤ 1 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Ο 1 τρέχοντας, περνάει έξω από τον κώνο και παίρνοντας τη μπάλα από τον 2 σουτάρει. Ο 2 μόλις πασάρει τον 1 τρέχει γρήγορα προς τον απέναντι κώνο, παίρνει τη μπάλα από τον 3 και σουτάρει. ο 3 κάνει το ίδιο  κτλ.
Οι σουτέρ μαζεύουν το ριμπάουντ και αλλάζουν πλευρά εκκίνησης.









ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥΤ 2 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο 1 πασάρει τον 2 και βγαίνει για σουτ από κάποιον κώνο-"screen".  Ο 2 μόλις πασάρει τον 1 πάει γρήγορα στο ριμπάουντ. Αμέσως μετά ξεκινά το επόμενο ζευγάρι.











ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥΤ 3 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο 1 ανεβαίνει γρήγορα ψηλά και βγαίνοντας από τον κώνο παίρνει την διαγώνια πάσα του 2 και σουτάρει γρήγορα. ο 2 μόλις πασάρει τον 1 κάνει το ίδιο κάθετο κόψιμο παίρνει τη μπάλα από τον 4 και σουτάρει και αυτός. Η άσκηση συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Οι σουτέρ μαζεύουν το ριμπαόυντ τους και αλλάζουν θέση έναρξης.








Σημείωση
Αν σκεφτούμε λίγο, θα καταλάβουμε εύκολα ότι αυτές οι τρεις ασκήσεις μπορούν να μας δώσουν δεκάδες παραλλαγές και με αυτό τον τρόπο να δουλέψουμε πολύ καλά το σουτ μέσα από διάφορες καταστάσεις.

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach