ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ
1/12/2020


Γράφει η 
Ελένη Καλαϊτζάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Προπονήτρια Καλαθοσφαίρισης

''Η άμεση επανέναρξη πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, δυστυχώς την παρούσα περίοδο, μόνο ουτοπική μπορεί να χαρακτηριστεί. Την στιγμή που οι εντατικές είναι γεμάτες, όπως και οι απλές κλίνες στα νοσοκομεία, το να απαιτούμε από την πολιτεία να αρχίσουν αγώνες σε κλειστά γήπεδα δείχνουν ότι δεν έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας.

Τα σχολεία είναι κλειστά, επαγγελματίες σε απόγνωση, οι περισσότεροι τομείς της ζωής όχι απλά υπολειτουργούν αλλά είναι και σε πλήρη καταστολή. Μήπως θα έπρεπε σε αυτήν την φάση λοιπόν να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε αρχικά, ρεαλιστικά πράγματα για τον αθλητισμό;
Όσο παράλογο  θεωρώ το να θέλουμε να ξεκινήσουν αγώνες, ειδικά των εθνικών πρωταθλημάτων που απαιτούν μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανάμειξη πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, πούλμαν κ.τ.λ , άλλο τόσο θεωρώ παράλογο να μην μπορούν 1-2 αθλητές με τον προπονητή τους να προπονηθούν  σε ένα ανοιχτό γήπεδο.






Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούμε, κατά την άποψη μου πάντα, είναι να αρχίσουν να ανοίγουν οι ανοιχτοί χώροι προπόνησης για όλα τα αθλήματα. Για λίγα άτομα στην αρχή και σταδιακά με περισσότερα .Παίρνοντας όλες τις προφυλάξεις σε ένα ανοιχτό γήπεδο και χωρίς επαφές παικτών , μπορεί ο αθλητισμός να αρχίσει να ξαναλειτουργεί.
Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε έναν αθλητή πχ ρίψεων ή τένις  να κάνει προπόνηση με τον προπονητή του και σε έναν επαγγελματία ή μη αθλητή μπάσκετ, να του (ξανά) στερείς την δυνατότητα να γυμνάζεται και να διατηρεί το σώμα του σε καλή κατάσταση.
Οι περισσότεροι παίκτες έκαναν 5-6 προπονήσεις την εβδομάδα, βάρη, ατομικές  και τώρα βρίσκονται σε πλήρη απραξία...Τι θεωρούν οι ειδικοί, ότι οι παίκτες είναι ρομπότ και με ένα πάτημα του κουμπιού, θα αρχίσουν να ξαναλειτουργούν; Ή ότι λίγο τρεξιματάκι γύρω από το σπίτι τους, θα τους ''κρατήσει'' στην φυσική τους κατάσταση.
Και μην συγκρίνουμε την καραντίνα με τις καλοκαιρινές διακοπές, που οι αθλητές απέχουν έτσι κι αλλιώς  από τις προπονήσεις. Μιλάμε για μια κατάσταση πλήρης απραξίας του σώματος. Είμαστε κλεισμένοι σχεδόν όλη μέρα μέσα, για όσους δεν το έχουν καταλάβει. Κάποιοι από την υπέρτατη προπόνηση, έχουν οδηγηθεί στο πλήρες τίποτα…
Εύχομαι να μην υπάρξουν τραυματισμοί κατά την επανέναρξη, αλλά όσοι αν συμβούν θα βαραίνουν τους δικούς τους ώμους.




Με χαρά θα έβλεπα σε ανοιχτά γήπεδα, αθλητές  με τους προπονητές τους , να αρχίσουν να προπονούνται. Πριν 20 χρόνια και πίσω άλλωστε όλοι εκεί μάθαμε μπάσκετ. Τότε δεν μας ένοιαζε το δάπεδο, το κρύο, δεν φοράγαμε ισοθερμικά και ανάλογο  εξοπλισμό…
Τότε θέλαμε μόνο να παίζουμε. Και μόλις τελείωνε η προπόνηση αρχίζαν τα μονά και η μάνα μας φώναζε που αργούσαμε να γυρίσουμε σπίτι. Θέλαμε όμως να προπονηθούμε και να διακριθούμε. Και κανείς δεν μας παρακάλαγε να έρθουμε προπόνηση….
Μην απορούμε λοιπόν για την μαλθακότητα της νέας φουρνιάς παιδιών, γιατί πολύ απλά ζούνε σε άλλες συνθήκες από αυτές που βρισκόμασταν εμείς.

Η προπόνηση  για 1-2 μήνες, αν χρειαστεί σε ανοιχτό γήπεδο, μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει και θα μας θυμίσει και κάτι από τα παλιά. Τότε που όλοι οι αθλητές προπονιόντουσαν και σε ανοιχτά γήπεδα, χωρίς γκρίνια και μουρμούρα….

Αυτό που θα παρακαλούσα εγώ λοιπόν τα αρμόδια όργανα που μας εκπροσωπούν, είναι να πιέσουν την πολιτεία να μας ανοίξουν τα ανοιχτά γήπεδα για αρχή, να μπορέσουμε όλοι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Να μείνουν οι αθλητές σε καλή κατάσταση και παράλληλα να μπορούν και οι προπονητές να ζήσουν τις οικογένειές τους.  Μετά να ανοίξουν σταδιακά τα κλειστά γήπεδα με προφυλάξεις και ας ελπίζουμε να ξεκινήσουν και τα πρωταθλήματα και με διπλούς αγώνες να τελειώσουμε τον Ιούνιο.

Αν δεν γίνει άμεσα επανεκκίνηση του αθλητισμού, αρκετοί μικροί αθλητές θα σταματήσουν τον αθλητισμό και οι ομάδες θα αρχίσουν να διαλύονται.
Αφήστε τα παιδιά μας να προπονηθούν, όλα είναι κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα κολλημένα σε μία οθόνη... Αυτό θα βοηθήσει στην υγεία τους;;;;;;
 
  
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρω ότι πήρα τηλέφωνο 2-3 ομάδες τένις για να πάω την κόρη μου, τώρα που δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ... Εξεπλάγην όταν μου είπαν πως όλα τα τμήματα τους είναι συμπληρωμένα… και οι δικοί μας προπονητές παρακολουθούν τις εξελίξεις παροπλισμένοι…τραγικό!!! ''


Ελένη Καλαϊτζάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Προπονήτρια Καλαθοσφαίρισης