Συνέντευξη στο Gazzetta.gr (27/4/2010)



Η Α1 Γυναικών έριξε αυλαία την περασμένη Κυριακή και ο πρώην κόουτς της ΦΕΑ Ν.Φ. / Ν.Χ., Μάριος Δεσποτάκης κάνει για  λογαριασμό του gazzetta.gr τον απολογισμό της χρονιάς. Παράλληλα ο 38χρονος τεχνικός αναφέρεται στο φετινό φαινόμενο του Αθηναϊκού, καταθέτει τις προτάσεις του για τη βελτίωση του αθλήματος στη χώρα μας και μιλάει για τα καλοκαιρινά καμπ και το πρόγραμμα ατομικής προπόνησης (P.B.T.) που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία.






"Είναι ζήτημα νοοτροπίας"

Το πρωτάθλημα της Α1 ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Τι κρατάμε και τι «πετάμε» ενόψει της νέας χρονιάς;

Ενώ αρχικά πίστευα ότι θα γινόταν ένα πολύ καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, τελικά διαψεύστηκα. Τα οικονομικά προβλήματα και η αστάθεια κυριάρχησαν. Ο Παγχιακός και τα Χανιά αποσύρθηκαν! Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, τα οποία δυστυχώς θα μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά

Τι το διαφορετικό είχε το φετινό πρωτάθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ώστε να γίνει το βήμα παραπάνω στη συνέχεια;
Δεν νομίζω ότι είδαμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Ο Αθηναϊκός και πάλι χωρίς αντίπαλο. Στο ρόλο της νεοφώτιστης ομάδας έκπληξης ο Άρης, όμως πέρσι η Καλαμαριά. Παγχιακός και Χανιά όπως πέρσι η Καστοριά. Η Oλυμπιάδα όπως πέρσι η Siemens. H Καλαμαριά στη θέση του Μ. Αλέξανδρου. Οι υπόλοιπες ομάδες τα αναμενόμενα, σε γενικές γραμμές. Συμπερασματικά λοιπόν μάλλον δεν είδαμε τίποτα διαφορετικό φέτος, αφού παρακολουθήσαμε το ίδιο περσυνό ‘’έργο’’ με διαφορετικούς ηθοποιούς.
Όπως έχω ξαναπεί, το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά αυτό δυστυχώς ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί,  γιατί απλά  η νοοτροπία που υπάρχει είναι τραγική! Όσο για το πρωτάθλημα, σίγουρα χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στη διεξαγωγή του. Τα play offs είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η υποχρεωτική παρουσία μικρών παικτριών απαραίτητη. Η μείωση των ξένων επιβεβλημένη.   Και πολλά ακόμα που χρειάζεται μια ξεχωριστή συζήτηση για να τα αναπτύξουμε.

Τα Χανιά αποσύρθηκαν μέσα στη χρονιά, η Καλαμαριά και η Ολυμπιάδα υποβιβάστηκαν στην Α2 ενώ ο Βόλος σώθηκε οριακά. Τελικά το μπάσκετ εκτός Αθήνας – Θεσσαλονίκης μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο;
Φυσικά και μπορεί να σταθεί, αρκεί να γίνεται δουλειά σε βάθος χρόνου, με υπομονή και προγραμματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Απόλλων Πτολεμαΐδας. Εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς μάλιστα να ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε σχέση με άλλες ομάδες. Οι άνθρωποι εκεί λειτουργούν έξυπνα, προφανώς δουλεύουν σωστά κι έτσι παραμένουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό το παράδειγμα μπορούν να το ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες της περιφέρειας.

Ποια ήταν κατά τη γνώμη σου η ευχάριστη έκπληξη (ομάδα / παίκτρια) της φετινής χρονιάς;
Κατά τη γνώμη μου η ομάδα που εντυπωσίασε πραγματικά με την πορεία της ήταν οι Εσπερίδες. Πολλοί στην αρχή της χρονιάς την είχαν ως υποψήφια για υποβιβασμό, όμως μέσα στο γήπεδο όλα ανατράπηκαν. Από εκεί και πέρα Παναθηναϊκός, Άρης και Πτολεμαΐδα παρουσιάστηκαν καλύτεροι του αναμενόμενου και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Αρκετές παίκτριες ήταν εντυπωσιακές και θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποια. Θα πω όμως ότι ατραξιόν ήταν η Σόουπς, η οποία στα 39 της διδάσκει επαγγελματισμό και ποιότητα!

Πως κρίνεις το φαινόμενο Αθηναϊκός; Δύο σερί πρωταθλήματα αήττητος και πρώτη ελληνική ομάδα που κάνει το τριπλ- κράουν...
Ο Αθηναϊκός κατάφερε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του γυναικείου μπάσκετ και αυτό είναι σημαντικό. Ο Νικός Χαρδαλιάς έκανε μια τεράστια επένδυση, η οποία έφερε καρπούς, ύστερα από σκληρή δουλειά προπονητών, παικτριών και παραγόντων της ομάδας. Μακάρι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να υπάρξουν ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο μόνο καλό θα κάνει στο χώρο.

Δίκαιη κατά τη γνώμη σου η πρώτη τετράδα; Εσπερίδες, Παναθηναϊκός και Πτολεμαΐδα ακολούθησαν τον Αθηναϊκό...
Νομίζω πως είναι δίκαιη, με βάση τη συνολική πορεία τους και την απόδοσή τους στο πρωτάθλημα.

Από κει και πέρα, ο Άρης διατηρήθηκε στα υψηλά κλιμάκια σε όλη τη χρονιά ενώ δείχνει διατεθειμένος να δηλώσει συμμετοχή στο Eurocup της νέας περιόδου.
Θεωρώ απαραίτητη την αναγέννηση των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Μακάρι ο Άρης να κάνει την αρχή και να ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες της συμπρωτεύουσας. Είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ να υπάρχουν δυνατές ομάδες παντού!

Σε προσωπικό επίπεδο, αποχώρησες από τον πάγκο της ΦΕΑ τον Δεκέμβρη. Ποιά είναι τα πλάνα σου για τη νέα χρονιά; Θα σε δούμε ξανά στο γυναικείο μπάσκετ ή θα κάνεις... στροφή στο αντρικό;
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι από την συνεργασία μου με τη ΦΕΑ κρατάω μόνο τις καλές στιγμές, οι οποίες ήταν σημαντικές. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στην Α2  γυναικών, αλλά κερδίσαμε και την άνοδο στην Α’ΕΣΚΑ με το αντρικό, όπου ήμουν ταυτόχρονα  προπονητής πέρσι!  Και φέτος, παρότι αποχώρησα έχοντας παίξει μόλις 7 παιχνίδια, είχαμε προλάβει να εξασφαλίσουμε την συμμέτοχή μας στο final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας! Έτσι θα ήταν παράλογο να διαγράψω όλα τα παραπάνω.
Όσο για τη νέα χρονιά, οι συζητήσεις  μόλις τώρα ξεκίνησαν και σίγουρα είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι σήμερα. Ποτέ δεν ξεχώρισα το αντρικό με το γυναικείο. Όταν είσαι επαγγελματίας προπονητής σταθμίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις σου κι επιλέγεις.  Αυτό που πάντα ψάχνω είναι  οι κατάλληλες συνθήκες και οι προϋποθέσεις για σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά. Έτσι, όπου νιώσω ότι αυτά υπάρχουν προχωράω, χωρίς να κάνω διάκριση αντρικού/γυναικείου  ή ακόμα  και  κατηγορίας  όπου η ομάδα μπορεί  να αγωνίζεται.

Τα τελευταία χρόνια έχεις αναλάβει τη διοργάνωση καλοκαιρινών camp στην Αττική, καθώς επίσης και προγράμματα ατομικής προπόνησης για αθλητές και αθλήτριες.  Σε ποιο στάδιο βρίσκονται όλα αυτά;
Και φέτος θα πραγματοποιήσουμε τα καλοκαιρινά camp, τα οποία γίνονται μέσα στην Αθήνα. Τις επόμενες 4-5 μέρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες στην προσωπική μου ιστοσελίδα (www.despotakis.gr) και εκεί θα μπορούν όλοι να μάθουν τις εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιηθούν τα camp, τις ημερομηνίες και πολλά άλλα.
Οι ατομικές προπονήσεις είναι κάτι που  κάνω εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω πολύ στη προπόνηση και αυτό προσπαθώ να το μεταδώσω στους αθλητές και τις αθλήτριες που προπονώ. Γι αυτό το λόγο όλες οι προπονήσεις γίνονται υπό την καθοδήγησή μου, ώστε να έχω την απόλυτη ευθύνη του αποτελέσματος της δουλειάς που κάνουμε. Έτσι δημιουργήσαμε τη P.B.T. (Personal Basketball Training)  ώστε να οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά  μας .