Scouting αντιπάλων παικτών


Αγαπητοί φίλοι και φίλες της καλαθοσφαίρισης, σε παλαιότερο email μου στον δικτυακό χώρο του Μάριου Δεσποτάκη είχα αναφερθεί για την χρησιμότητα ή μη του scouting στις ομάδες που πρωταγωνιστούν στο Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και γενικότερα σε όλες τις οργανωμένες ομάδες που έχουν τμήμα scouting.
  

 
Όλες οι ομάδες αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στις διακοπές των Χριστουγέννων και κάνουν ένα σύντομο απολογισμό των πρώτων 7-8 αγωνιστικών που ήδη έχουν παίξει.
Αυτή την φορά θα μιλήσω για ένα κομμάτι του ομαδικού scouting, αυτό που άφορα τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Όσοι ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο στις ομάδες , κυρίως οι άμεσοι συνεργατικές των προπονητών, έχουν ίσως όλοι διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα. Εγώ από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να αναλύσω τις περισσότερες από αυτές και να αφήσω στους αναγνώστες αυτού του άρθρου να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Μια από τις επικρατέστερες απόψεις  είναι αυτή που λέει, ότι στο DVD της παρουσίασης στους παίκτες δεν θα πρέπει να δίνεται η άποψη ότι υπερεκτιμούμε την άξια των παικτών της άλλης ομάδας, βάζοντας πολλές  από τις επιτυχημένες επιθετικές και αμυντικές φάσεις των αντιπάλων παικτών. Αυτό ίσως δημιουργήσει μια εικόνα υπερβολικής άξιας των αντιπάλων παικτών και κατ' επέκταση της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να φοβίσει τους παίκτες πάρα να τους βοηθήσει στον αγώνα που έρχεται .
Μια ακόμα δυνατή άποψη σε αυτό το κομμάτι είναι αυτή που λέει ότι στις φάσεις των παικτών που παρουσιάζονται στο DVD θα πρέπει να υπάρχουν και καλές άλλα και άσχημες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες των παικτών ώστε να μην υπερεκτιμάται η άξια τους και να δίνεται μια κανονική διάσταση στην άξια αυτών και τις ομάδας .
Η διάρκεια και η  ποσότητα του υλικού που θα παρουσιαστεί στους παίκτες εξαρτάται και πάλι από τη φιλοσοφία της κάθε ομάδας και των προπονητών που δουλεύουν στο scouting. Άλλες ομάδες παρουσιάζουν μόνο τους 2-3 καλύτερους επιθετικούς παίκτες των αντιπάλων, με αρκετές αμυντικές και επιθετικές φάσεις αυτών, και άλλες ομάδες παρουσιάζουν σχεδόν όλους τους παίκτες με πιο λίγες φάσεις για καθέναν. Θεωρώ ότι αυτές οι φιλοσοφίες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, άλλα τελικά που βασίζεται η επιλογή της κάθε φιλοσοφίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της ομάδας ;
Καταλήγοντας,  η άποψη μου είναι ότι η αλήθεια για την θετική επίδραση αυτού του κομματιού ή όχι βρίσκεται κάπου στην μέση. Αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές όπως και να έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να λειτουργεί το scouting DVD αποτελεί την αίτια, άλλα ακόμα χειρότερα, την δικαιολογία των παικτών για την κακή αντιμετώπιση του  αντιπάλου μέσα στο γήπεδο, λόγω "κακής ψυχολογίας" και "υπερβολικής πίεσης" από τους προπονητές. Οι τελευταίοι, αν θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα τους, θα πρέπει τελικά να είναι ικανοί να αντιληφθούν, αν το μπασκετικό επίπεδο των παικτών που έχουν μπορεί να κατανοήσει την χρησιμότητα αυτού που θέλουν να τους παρουσιάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προπονητές δεν θέλουν να θεοποιήσουν την αντίπαλη ομάδα και τους παίκτες αυτής με σκοπό να φοβίσουν την δικιά τους ομάδα . Όμως πολλές φορές η επιθυμία των προπονητών για όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση των παικτών τους με ένα πολύ καλά οργανωμένο και αναλυτικό scouting
Τελικά, δουλεύοντας αρκετά χρόνια στο να αναλύω αντίπαλες ομάδες και να δημιουργώ παρουσιάσεις για τους παίκτες, έβγαλα το συμπέρασμα ότι, όλα κρίνονται τις περισσότερες φόρες όχι από την φιλοσοφία των προπονητών περί του scouting, άλλα από την μπασκετική αντίληψη των παικτών με τους οποίους συνεργάζονται, με αποτέλεσμα πλέον σε πολλές ομάδες υψηλού επίπεδου, η έλλειψη λεπτομερούς και ολοκληρωμένου scouting ωθεί τους παίκτες να αγωνιστούν καλύτερα από ότι θα αγωνιζόντουσαν με μια καλά οργανωμένη και αναλυτική παρουσίαση του αντιπάλου.
Με τιμή
Ιωάννης Ράπτης
προπονητής καλαθοσφαίρισης