To scouting σήμερα


Το scouting στο σύγχρονο basketball είναι αναγκαίο και πάρα πολύ χρήσιμο. Ο coach Γιάννης Ράπτης, με ειδικότητα στην "κατασκοπεία", μας αναλύει την άποψή του για το θέμα, έχοντας εμπειρία αρκετών επιτυχημένων ετών στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 


"Γράφοντας για πρώτη φορά στον δικτυακό χώρο του coach Μάριου Δεσποτάκη θα ήθελα να τον συγχαρώ για την κίνηση που έκανε για την δημιουργία ενός δικού του site όπου πολλοί προπονητές και αθλητές καλαθοσφαίρισης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για διάφορα θέματα που απασχολούν το αγαπημένο μας άθλημα. Το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ έχει να κάνει με την χρησιμότητα η μη του scouting στην σύγχρονη εποχή της καλαθοσφαίρισης.
Το κυριότερο ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι τι ακριβώς στην ουσία και όχι επιφανειακά προσφέρει το scouting και κατά πόσο οι προπονητές και οι παίκτες πιστεύουν ότι τους βοηθάει στη επίτευξη των στόχων τους.
Παρατηρώντας την πορεία του αθλήματος την τελευταία 20ετια στον ευρωπαϊκό χώρο όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το μπάσκετ άλλαξε χαρακτήρα και από επιθητικογενές έγινε αμυντικογενές. Δεν θα εξετάσω σε αυτό το άρθρο το γιατί έγινε αυτό και αν ήταν καλό για το μπάσκετ αλλά το σίγουρο είναι ότι οι ομάδες που στηρίχτηκαν αυτήν της 20ετια στην άμυνα τους κατακτήσαν τα πρωταθλήματα ενώ οι υπόλοιπες έμειναν απλά στην συνείδηση μας για το καλό θέαμα που προσφέρανε…Στο τέλος όμως η επιτυχία μιας ομάδας κρίνεται και γράφεται από τους τίτλους και όχι από το θέαμα…
Συνεπώς δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσω ότι η πραγματική πρόσφορα του scouting σε μια ομάδα είναι το ότι εξελίχθηκε για να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της αμυντικής φιλοσοφίας του προπονητή, της γνώσης της επιθετικής λειτουργίας του αντιπάλου (scouting), και την απαραίτητη επιθυμία των παικτών να παίξουν όσο το δυνατόν καλύτερη προσωπική άμυνα ενάντια των αντιπάλων τους. Όλα αυτά τα τρία συστατικά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και η έλλειψη κάποιου έχει ως αποτέλεσμα την αμυντική αποτυχία της ομάδας. Αν δηλαδή ο προπονητής της ομάδας δεν έχει διοχετεύσει την δικιά του αμυντική φιλοσοφία στην ομάδα τότε σίγουρα δεν έχει καμία χρησιμότητα η κατασκοπεία ή το πάθος των παικτών. Αντίστοιχα αν οι παίκτες δεν πιστεύουν στην χρησιμότητα της άμυνας από μόνοι τους και η ώρα της ανάλυσης του αντιπάλου στο βίντεο και στο γήπεδο είναι για αυτούς ώρα χαμένη τότε κατά την γνώμη μου στο σύγχρονο μπάσκετ αυτή η ομάδα είναι καταδικασμένη να αποτύχει…
Στο χώρο αυτό έχουμε μάθει να λέμε ότι μια ομάδα κρίνεται βάση του αποτελέσματος θα ήθελα να αναφέρω 3 παραδείγματα ομάδων όπου βάση του πολύ καλού scouting που έγινε από τα τεχνικά team είχαν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα την χρονιά που τελείωσε.
Η ομάδα μπάσκετ ανδρών του Παναθηναϊκού είναι γενικά αποδεκτό ότι παίζει την καλύτερη άμυνα στη Ευρώπη και μεγάλο στοιχείο αυτής της επιτυχίας είναι η αντιμετώπιση των ομαδικών και ατομικών επιθετικών ενεργειών του αντιπάλου που γίνεται βάση στο πολύ καλό scouting που γίνεται σε συνδυασμό πάντα με την αμυντική φιλοσοφία του προπονητή και το αμυντικό πάθος των παικτών να κάνουν την θεωρία πράξη μέσα στο γήπεδο.
Όμως το παράδειγμα που πραγματικά θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν στην χρησιμότητα του scouting στην αμυντική βελτίωση και επιτυχία μιας ομάδας είναι η πορεία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Χρησιμοποιώ αυτήν την ομάδα σαν παράδειγμα γιατί κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε έδειξε δυο διαφορετικά πρόσωπα. Το πρόσωπο μιας ομάδας χωρίς κανέναν αμυντικό προσανατολισμό κατά την διάρκεια της χρονιάς και το πρόσωπο μιας ομάδας με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς στην διάρκεια των play-off και ειδικά στους τελικούς.
Στη διάρκεια της χρονιάς η αμυντική μετριότητα της ομάδας αυτής οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη της πεποίθησης από την πλευρά των παικτών και του προπονητή για την χρησιμότητα της άμυνας και λιγότερο από την λειτουργία του τμήματος scouting της ομάδας. Όπως ανέφερα και παραπάνω αν δεν υπάρχει η άριστη συνεργασία αυτών των τριών στοιχείων το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την οποιαδήποτε ομάδα πόσο μάλλον για μια ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου. Κατά την διάρκεια των τελικών όμως φάνηκε πόσο άριστα λειτούργησαν αυτά τα τρία κομμάτια και παραλίγο ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το πόσο καλά ήταν διαβασμένη η ομάδα του Ολυμπιακού στις άριστες επιθετικές συνεργασίες του Παναθηναϊκού στα pick nroll αλλά και στις διεισδύσεις από την base line με τις πάσες στους ελεύθερους παίκτες στο τρίποντο για να σουτάρουν. Και στα 5 παιχνίδια των τελικών αυτό φάνηκε από τα χαμηλά στατιστικά της ομάδας του Παναθηναϊκού στα σουτ τριών πόντων αλλά και στην χαμηλή συγκομιδή πόντων ατομικά από παίκτες κλειδιά του Παναθηναϊκού κάτι που δεν συνέβαινε στην διάρκεια της χρονιάς. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του Ολυμπιακού σε αυτά τα δυο κομμάτια ήταν η πολύ καλή λειτουργία του τμήματος κατασκοπείας του Ολυμπιακού. Πάλι όμως θα αναφέρω ότι σε αυτή την μεταμόρφωση σημαντικό στοιχείο ήταν και η θέληση παικτών και προπονητή να δώσουν ιδιαίτερο βάρος την άμυνα και όχι μόνο στην επίθεση.
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα παραδείγματα στον ευρωπαϊκό χώρο ομάδων που με βάση την πολύ καλή λειτουργία στο κομμάτι της κατασκοπείας έχουν θαυμαστά αποτελέσματα αλλά σίγουρα με αυτήν την αναφορά μου ως τώρα ότι άλλο και να γράψω θα είναι περιττό και κουραστικό…
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω, αν και δεν παρακολουθώ πολύ ΝΒΑ, την στροφή που έχουν κάνει και σε αυτό το πρωτάθλημα οι πρωταθλήτριες ομάδες (π.χ οι SPURS, DETROIT PISTONS κ.α) στην άμυνα πεπεισμένες ότι αυτή δίνει τα πρωταθλήματα και γράφει ιστορία και όχι μόνο η επίθεση και το one man show oπως γίνονταν μέχρι πριν μερικά χρόνια.. Πίστεψε με σε αυτές τις ομάδες με τους τόσους πολλούς αγώνες κατά την διάρκεια της χρονιάς όπου τα ταξίδια είναι πιο πολλά και από τις προπονήσεις το scouting χωρίς υπερβολή είναι ότι πιο πολύτιμο όπλο έχουν οι προπονητές και οι παίκτες στη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ατομικών και ομαδικών επιθετικών ενεργειών του αντίπαλου τους."