Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά



Ένας βασικός παράγοντας που φέρνει την επιτυχία σε μια ομάδα ή μεμονωμένα σε έναν αθλητή είναι η έμφαση που δίνει στις λεπτομέρειες του αντικειμένου του. Χωρίς αυτές χάνεται η ποιότητα και κυρίως χάνεται ο έλεγχος, αφού στις δύσκολες στιγμές οι λεπτομέρειες θα κάνουν την διαφορά.   Εμείς οι προπονητές έχουμε μεγάλη ευθύνη γι αυτό, επειδή στις ομάδες που δουλεύουμε είμαστε αναγκασμένοι να ελέγχουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.



Ξεκινώντας από τον μικρό αθλητή πρέπει να διδάξουμε με κάθε λεπτομέρεια “τα βασικά” του αθλήματος στον τομέα της τεχνικής αλλά και στον τομέα της νοοτροπίας.
Τεχνικά πρέπει να μάθει τα πάντα όσο καλύτερα γίνεται, γιατί στο μέλλον σε αυτά θα στηριχτεί για να προσαρμοστεί στις αγωνιστικές απαιτήσεις υψηλού επιπέδου. Οι λεπτομέρειες στα βασικά  θα τον βοηθούν να βελτιώνεται αγωνιστικά και να γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμος. Άλλωστε πως μπορεί κάποιος να εκτελέσει ένα σύστημα όταν δεν ξέρει να τοποθετεί το σώμα του, να σουτάρει, να πασάρει ή να ντριπλάρει και ειδικότερα να επιλέγει σωστά την ενέργεια του;
Οι λεπτομέρειες σε θέματα νοοτροπίας, συμπεριφοράς και εμφάνισης είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, διδάσκεται στην μικρή ηλικία και πρέπει να υπάρχει διαρκής και μόνιμος έλεγχος. Το πιο απλό, φαινομενικά, πράγμα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Να μερικά παραδείγματα:
§         Ο   μικρός  δυσανασχετεί που βγαίνει αλλαγή από το διπλό ή τον αγώνα ή  στην διάρκειά του είναι ιδιαίτερα ατομιστής! Πρέπει αμέσως να μάθει ότι το άθλημα είναι ομαδικό και ότι όλοι βρίσκονται για τον ίδιο σκοπό στο γήπεδο!
§         Ο μικρός φοράει περικάρπιο στο χέρι ή κορδέλα στα μαλλιά! Αφού διαπιστώσουμε ότι δεν τα χρησιμοποιεί για να σκουπίζει τον ιδρώτα του, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι η “η φιγούρα” και το “στυλάκι” καταστρέφει την ουσία και κυρίως αποπροσανατολίζει το μυαλό του!
§         Η αθλητική τσάντα με την πετσέτα, τα καθαρά ρούχα, το νερό κτλ είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε αθλητή, ο οποίος πρέπει να μάθει να προσέχει τον εαυτό του και να φροντίζει το σώμα του, αφού αυτό θα τον οδηγήσει στον στόχο του!
§         Η ώρα προσέλευσης, οι κουβεντούλες ακόμα και η τσίχλα (!) στην προπόνηση, έχουν να κάνουν με την πειθαρχία. Πρέπει ο μικρός να μάθει ότι η προπόνηση είναι “ιερή”, αν αργήσει θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ίδιος αλλά και ολόκληρη η ομάδα! Οι κουβεντούλες και η τσίχλα αφορούν στο πόσο είναι συγκεντρωμένος στην προπόνηση. Αν από την μικρή ηλικία μάθει να είναι χαλαρός, τότε θα αντιδράσει άσχημα στην αναπόφευκτη πίεση που θα συναντήσει στο μέλλον.
§         Η υπευθυνότητα και η μετριοφροσύνη είναι σοβαρά όπλα στα ομαδικά αθλήματα! Έτσι λοιπόν το μάζεμα των μπαλών  ή το σκούπισμα του γηπέδου είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθεί ο 12χρονος σε αυτά και να μάθει ότι σε μια ομάδα όλοι κάνουν τα πάντα με σοβαρότητα και προθυμία.
 Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις άπειρες λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, όσο και αν κάποιες δείχνουν υπερβολικές. Δεν είναι καθόλου, το αντίθετο μάλιστα! Όλα παίζουν τον ρόλο τους και σκοπός μας είναι να δημιουργούμε καλούς αθλητέςς αλλά και σωστούς ανθρώπους βοηθώντας ως ένα σημείο και την οικογένεια!

Σε  επίπεδο πρωταθλητισμού και υψηλών αγωνιστικών υποχρεώσεων, οι λεπτομέρειες έρχονται για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν την διαφορά!
Η σωστή εκτέλεση των βασικών κατά την διάρκεια ενός συστήματος, ενός αιφνιδιασμού ή μιας άμυνας, δίνει την δυνατότητα στην ομάδα να αποκτά το πλεονέκτημα. Το μπάσκετ έχει παρουσιάσει πλέον όλα τα είδη πάσας, ντρίπλας, σουτ, σκριν, κινήσεων κτλ και συνδυασμών αυτών, άρα το θέμα είναι οι σωστές επιλογές και ποιος θα τα κάνει πιο σωστά από τον άλλον!!! Δουλειά λοιπόν στα βασικά, προσαρμοσμένα στην φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η ουσία.
Η απόδοση μιας ομάδας εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία των παικτών σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο. Έτσι ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε συνεχής επαγρύπνηση, να αντιλαμβάνεται τυχόν προβλήματα παρατηρώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια και να δίνει λύσεις είτε κουβεντιάζοντας, είτε χρησιμοποιώντας διάφορες “τεχνικές”! Πάντως είναι καλό να μην κουκουλώνονται προβλήματα που αφορούν την ψυχολογία στην ομάδα, όσο μικρά και αν είναι αυτά. Συχνά  συσσωρεύονται και οδηγούν σε ξαφνικές και συνήθως καταστροφικές εκρήξεις!
Οι λεπτομέρειες  λοιπόν καθορίζουν πολλά. Όποιος δεν τις παίρνει στα σοβαρά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα αποτύχει! Έμφαση σε αυτές, σκληρή δουλειά και αυτοπεποίθηση και τότε ελέγχουμε τα πάντα και το κυριότερο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα πάντα.
Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πραγματικότητά μας τελικά; Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε γι αυτήν!

Μάριος Δεσποτάκης
Basketball Coach