Συνέντευξη στο ΕΟΚ webradio (15/6/2023)

15/6/2023
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μεγάλη η διάθεση και η όρεξη των κοριτσιών»

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων Γυναικών, Μάριος Δεσποτάκης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με τον Αργύρη Παγαρτάνη.

Αναλυτικά είπε:

Για την επιλογή των παικτριών: «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία προπονήσεων με την Εθνική απ’ το Φεβρουάριο. Σαν στόχο είχαμε να δούμε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας που διακρίνονται στις ομάδες τους, κάνοντας προπονήσεις και εδώ και στην Θεσσαλονίκη. Θέλαμε η Ομοσπονδία να γνωρίσει όλα αυτά τα παιδιά. Σιγά-σιγά όσο περνούσε ο καιρός βγάζαμε απ’ τη λίστα μας κάποια παιδιά, μπήκαμε στη διαδικασία των διημέρων προπονήσεων πριν από περίπου 1 μήνα και καταλήξαμε να έχουμε την τελική 16άδα, συν τη Μποσγανά που θα ενσωματωθεί μόλις τελειώσει με την Εθνική Γυναικών. Το υλικό είναι αυτό που θέλαμε, αυτό που είδαμε, έχουμε 1-2 απουσίες λόγω εξεταστικής, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο δε μπορούμε να κάνουμε κάτι φυσικά. Νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε αυτήν την ηλικία. Ακόμη και τα κορίτσια που δεν κλήθηκαν είναι αξιόλογες παίκτριες και εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος και απ’ την προσπάθεια και απ’ τη διάθεση όλων των παιδιών».


Για το ότι οι 9 απ’ τις 16 παίκτριες που κλήθηκαν παίζουν σε κολλέγιο στην Αμερική: «Οι σπουδές στην Αμερική είναι μια επιλογή για ένα παιδί. Δεν είναι κάτι κακό, είναι κάτι καλό, τα παιδιά όλα δουλεύουν σε καλό επίπεδο. Σημείο των καιρών βεβαίως, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ καλό. Εδώ τίθεται το θέμα του χρόνου συμμετοχής που έχουν στα κολλέγια, γιατί ο χρόνος συμμετοχής σε αρκετά απ’ τα παιδιά αυτά δεν είναι αρκετά μεγάλος. Όλη αυτή η διαδικασία, πάντως, τα βελτιώνει και τα βοηθάει να γίνουν καλύτερα. Κρίνοντας κι απ’ την όρεξη με την οποία έχουν έρθει τα κορίτσια στα δύο τελευταία διήμερα, υπάρχει πολύ όρεξη και διάθεση να παίξουν, όπως και απ’ τα υπόλοιπα κορίτσια».

Για την προετοιμασία της ομάδας ενόψει Ευρωμπάσκετ U20: «Φεύγουμε τη Δευτέρα για Καρπενήσι, όπου θα κάτσουμε εκεί μέχρι τις 2 Ιουλίου. Μετά θα γυρίσουμε, θα πάμε σε μια σειρά φιλικών με τη Σλοβακία στη Σλοβακία και ύστερα σε ένα τουρνουά στην Πορτογαλία, όπου εκεί θα βρίσκονται η Σλοβακία πάλι, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ τέλος έχουμε δύο φιλικά με το Ισραήλ στην Αθήνα. Τα κορίτσια πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία δυνατών παιχνιδιών, γιατί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρουμανία δεν είναι εύκολο. Έχουμε υψηλούς στόχους, αλλά βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να τους πετύχουμε. Θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Η επιτυχία έρχεται όταν η «ομάδα» πάει πάνω απ’ το «εγώ». Τα δείγματα μέχρι τώρα είναι καλά, μένει να το δούμε και στην πορεία».