Πρόταση για την τύχη των πρωταθλημάτων

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
3/4/2020Είναι σαφές ότι η προστασία της υγείας όλων μας είναι προτεραιότητα αυτήν την στιγμή, όμως αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα έστω και λαβωμένοι από όλο αυτό που συμβαίνει... Τότε είναι σίγουρο ότι  θα κληθούμε να δώσουμε λύσεις σε πολλά πρακτικά θέματα που έχουν προκύψει  από την αδράνεια στην οποία αναγκαστικά μπήκαμε λόγω καραντίνας. Έτσι λοιπόν ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα αντιμετωπίσουμε στον χώρο μας είναι  το ποια θα είναι η τύχη των πρωταθλημάτων που ήταν σε εξέλιξη μέχρι την στιγμή της διακοπής. Ερώτημα που συζητιέται έντονα στους μπασκετικούς κύκλους εδώ και αρκετό καιρό.


Μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, θεωρώ ξεκάθαρο πως θα ήταν άδικο να χάσουν την άνοδο τους ομάδες που όλη την σεζόν ξεχώριζαν όντας στις πρώτες θέσεις, οι οποίες και πιθανόν θα είχαν κάνει και κάποια γενναία οικονομική επένδυση για να πρωταγωνιστήσουν. Είναι σημαντικό να κρατάμε υγιείς ομάδες και παράγοντες στον χώρο, δίνοντας τους το κίνητρο για να συνεχίσουν.
Από την άλλη είναι άδικο να υποβιβαστούν τόσο απλά, ομάδες καλές,  που πιθανόν  στις τελευταίες αγωνιστικές  θα είχαν την ευκαιρία βάσει προγράμματος να σωθούν.

Με το άρθρο μου αυτό λοιπόν, θα ήθελα να παρουσιάσω  την ιδέα μου  με την οποία θα μπορούσαν  ΕΟΚ και Ενώσεις  να ολοκληρώσουν την σεζόν, στην περίπτωση πάντα που δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να συνεχιστούν οι αγώνες, κάτι που πλέον φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.
Σίγουρα, ότι και να αποφασιστεί θα αφήσει κάποιους παραπονεμένους,  όμως πλέον εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία του αθλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος.

Τα 4 βασικά σημεία που θεωρώ σημαντικά:

1. Σε όλες τις κατηγορίες ανδρών (από Α1 μέχρι Δ’ ΕΣΚΑ και περιφερειακές ενώσεις) οι βαθμολογίες μένουν όπως ήταν μέχρι την στιγμή της διακοπής.

2. Δεν υποβιβάζεται κανείς από καμία κατηγορία.

3. Το ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ  και η λύση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα  είναι η δημιουργία και 2ου ομίλου στην Α2, ακριβώς όπως λειτουργεί σήμερα και η Β’ Εθνική.  Αυτό θα αποσυμπιέσει όλες τις παρακάτω κατηγορίες καθώς θα δημιουργήσει τόσες κενές θέσεις γενικά, που θα λύσει τις περισσότερες περιπτώσεις ισοβαθμιών για την άνοδο!  Έτσι θα χρειαστεί  μόνο να υπολογιστεί σωστά ο αριθμός των ομάδων που θα παίξουν στην κάθε κατηγορία  την νέα χρονιά. Όπου χρειάζεται οι 14 ομάδες θα γίνουν 16, ακόμα και  15 ή 17 με ρεπό, αν έτσι πρέπει για να βγαίνουν οι αριθμοί της αναδιάρθρωσης.  Αυτό είναι εφικτό και απόλυτα  διαχειρίσιμο οργανωτικά.

4. Όπου υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ισοβαθμία σε θέση ανόδου (ίδια διαφορά πόντων), να υπάρχει κλήρωση για την προνομιούχο θέση, με δεδομένο ότι λόγω μέτρων δεν θα μπορεί να γίνει αγώνας μπαράζ, αλλιώς κάποιοι αγώνες μπαράζ ακόμα και τον Ιούνιο θα ήταν μια λύση.

Στα γυναικεία πρωταθλήματα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού εκεί σαφώς δεν θα χρειαστεί  δημιουργία νέου ομίλου κάπου, απλά ένας καλός υπολογισμός των ομάδων που χρειάζονται στην κάθε κατηγορία.

Κλείνοντας ,  πιστεύω ότι με την εφαρμογή των παραπάνω , η αγωνιστική σεζόν θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βάσει των δεδομένων που υπάρχουν και με την  ΕΟΚ και τις  Ενώσεις  να έχουν όλον τον χρόνο ώστε να μελετήσουν, χωρίς πίεση, το επόμενο βήμα των πρωταθλημάτων σε όλα τα επίπεδα, πάντα για το καλό του αθλήματος!

Εύχομαι καλή δύναμη και υπομονή σε όλους!

Με εκτίμηση
Μάριος Δεσποτάκης
Basketball Coach