Συνέντευξη στο Basketblog.gr (12/4/2018)


Δεσποτάκης: «Όνειρο ζωής και ψυχοθεραπεία η Άρτεμις Αχαρνών»


Γράφει ο Μάριος Μπουλής


Για το δικό του… παιδί, την Άρτεμις Αχαρνών και την επιτυχία της ομάδας να πάρει την άνοδο από την Δ’ ΕΣΚΑ στην πρώτη της παρουσία μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr ο Μάριος Δεσποτάκης.


Η Άρτεμις Αχαρνών ζει φέτος το δικό της όνειρο μιας και πριν από μερικούς μία ακαδημία μπάσκετ υπό τον Μάριο Δεσποτάκη και τη σύζυγο του, βρέθηκε να έχει ανδρικό τμήμα προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα ταλέντα που παράγονταν στα μικρότερα κλιμάκια. Η ομάδα αυτή, λοιπόν, κατάφερε δειλά δειλά να πάρει τις πρώτες νίκες της στο δύσκολο πρωτάθλημα της Δ’ ΕΣΚΑ και να παραμείνει αήττητη μέχρι τέλους, κερδίζοντας επάξια το εισιτήριο της ανόδου για την Γ’ ΕΣΚΑ.
Μεγάλος αρωγός της προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον Μάριο Δεσποτάκη, με τον προπονητή του Αρκαδικού να είναι παράλληλα και προπονητής και παράγοντας της νεοσύστατης ομάδας και παρά τα πολλά ταξίδια κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο project. Πλέον, με την ομάδα στην Γ’ ΕΣΚΑ, ο ίδιος μιλάει αποκλειστικά στο basketblog.gr για τα επόμενα σχέδια του, διατηρώντας ακέραιες τις αξίες με τις οποίες έχει χτιστεί η Άρτεμις Αχαρνών.

· Πριν λίγες μέρες ζήσατε την απόλυτη επιτυχία φτάνοντας στην πρώτη άνοδο σας και μάλιστα με 22 νίκες και 0 ήττες από την Δ’ ΕΣΚΑ. Πώς νιώσατε για αυτή τη στιγμή;
«Ήταν μια αγωνιστική εξέλιξη την οποία δεν φανταζόμασταν στην αρχή της σεζόν, αφού το ανδρικό μας είναι νεοσύστατο και συμμετείχε για πρώτη φορά σε πρωτάθλημα! Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα ήταν πολύ μεγάλη, κυρίως γιατί δικαιώθηκαν οι προσπάθειες των παιδιών με τις πολλές θυσίες που έκαναν για την ομάδα! Όλο το χρόνο δουλεύαμε σε αντίξοες συνθήκες, καθώς αντιμετωπίζουμε τεράστιο γηπεδικό πρόβλημα! Για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε προπονητικές ώρες για το ανδρικό στο ‘’Χολίδειο’’ που είναι η φυσική έδρα μας,  με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται σε γήπεδα εκτός δήμου και σε ώρες συχνά ακατάλληλες. Ευτυχώς που ο Αχιλλέας Κ.Μ. (τον ευχαριστούμε θερμά) προς τιμήν του  μας παραχώρησε δύο δικές του ώρες για να μπορούμε να έχουμε έδρα στο Μενίδι».

· Ξεκινήσατε φέτος δειλά δειλά με ένα πλάνο και καταφέρατε να φτάσετε στην κορυφή. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για την Άρτεμις;
«Η Άρτεμις Αχαρνών είναι μια ακαδημία μπάσκετ που λειτουργεί από το 2010, με σκοπό την παραγωγή παικτών και κυρίως την «παραγωγή» σωστής νοοτροπίας ανθρώπων. Η Ελένη (σσ Καλαϊτζάκη) είναι η ΨΥΧΗ της ομάδας. Φτιάχνει τα προπονητικά προγράμματα, συντονίζει τα τμήματα, διοργανώνει  τουρνουά και δημιουργεί εκδηλώσεις και πάρα πολλά ακόμα. Φυσικά δεν θα υπήρχε η Άρτεμις χωρίς αυτήν…
Το ανδρικό το φτιάξαμε φέτος για να υπάρχει ένας αγωνιστικός στόχος για τα μικρά παιδιά της ομάδας μας. Ήταν πολύ σημαντικό που τα παιδιά μας έβλεπαν το ανδρικό να παίζει καλό μπάσκετ,  αλλά πιο σημαντικό ήταν ότι έβλεπαν μια ομάδα με πολύ σωστή νοοτροπία, περίσσιο φιλότιμο και ΑΡΙΣΤΟ κλίμα! Αυτό το πιστώνονται οι παίκτες, οι οποίοι είναι ΚΥΡΙΟΙ με όλη τη σημασία της λέξης.
Η Άρτεμις είναι μια «γροθιά» σε όλα τα επίπεδα, από τα projunior μέχρι το ανδρικό και αυτό εύκολα το διακρίνει κανείς σε κάθε εκδήλωση της ομάδας.
Και οι γονείς είναι πολύ κοντά στην ομάδα, χωρίς όμως να υπερβαίνουν τα όρια. Έχουν ποιότητα, συμπεριφέρονται άψογα, βοηθούν συνεχώς την ομάδα και είναι χωρίς ίχνος υπερβολής, η βάση για ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα!
Η ‘’συνταγή’’ λοιπόν είναι όλα τα παραπάνω, βασισμένα στην αγάπη όλων για το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικά».

·  Τι είναι στην πραγματικότητα η Άρτεμις Αχαρνών για τον Μάριο Δεσποτάκη;
«Ήταν όνειρο ζωής για μένα και τη γυναίκα μου (σσ Ελένη Καλαϊτζάκη) η δημιουργία μιας ακαδημίας μπάσκετ με την δική μας «σφραγίδα». Οραματιστήκαμε έναν αθλητικό σύλλογο χωρίς τις παθογένειες, τις αρρωστημένες νοοτροπίες και φυσικά τις γνωστές μικρότητες που κατά καιρούς έχουμε οι ίδιοι συναντήσει στην καριέρα μας. Έτσι δημιουργήσαμε τον ΓΣ Άρτεμις Αχαρνών και βάλαμε αρχές τις οποίες δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν! Για παράδειγμα, δεν δεσμεύουμε ΠΟΤΈ κανένα παιδί. Τα παιδιά μας είναι ελεύθερα να διαχειρίζονται τον εαυτό τους, όπως και όποτε θέλουν, χωρίς ο σύλλογος να έχει την παραμικρή απαίτηση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο ταλαιπωρήθηκα εγώ το 1996 για να πάρω το δελτίο μου και που τελικά αναγκάστηκα να πληρώσω από την τσέπη μου την αυτονόητη ελευθερία μου…
Μα πάνω από όλα η Άρτεμις για μένα είναι ψυχοθεραπεία! Όταν βρίσκομαι εκεί νιώθω πολύ δυνατά συναισθήματα και το μυαλό μου με πηγαίνει πολύ πίσω, στα αγνά εκείνα χρόνια που παίζαμε μπάσκετ χωρίς να κάνουμε δεύτερες σκέψεις και είχαμε σαν μοναδικό στόχο την εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση…!!! Χρόνια που κάναμε δυνατές φιλίες, που ζήσαμε μεγάλες συγκινήσεις και που φτιάξαμε χαρακτήρα μέσα από τα ανοικτά γήπεδα και τα ματωμένα γόνατα… Αυτό είναι για μένα η Άρτεμις Αχαρνών».

· Ζείτε φέτος την επιτυχία της Άρτεμις ως παράγοντας και προπονητής της ομάδας και παράλληλα είστε προπονητής στον Αρκαδικό. Ποιος ρόλος είναι πιο εύκολος εν τέλει, του παράγοντα ή του προπονητή;
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου σαν παράγοντα. Είμαι προπονητής και η προσέγγισή μου είναι προπονητική 100%.
Παρόλα αυτά, αναγκαστικά πρέπει να λειτουργώ και διοικητικά στον σύλλογο γιατί υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνονται. Και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι φίλοι και άνθρωποι του αθλητισμού, έχουμε την ίδια φιλοσοφία και όλα λειτουργούν άριστα.
Στην καριέρα μου έχω συναντήσει πολλών ειδών παράγοντες και πραγματικά σέβομαι απόλυτα εκείνους που  προσφέρουν με την ψυχή τους! Όταν μετά από 50+  χρόνια αποσυρθώ από την προπονητική (γέλια) μάλλον θα είμαι πλέον πραγματικός παράγοντας».

· Πόσο εύκολο ήταν φέτος να έχετε δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη όντας προπονητής και στον Αρκαδικό και στην Άρτεμις;
«Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ όμορφο. Είχα πολλές μετακινήσεις, όμως όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, τότε η κούραση έρχεται σε δεύτερη μοίρα!
Όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Αρκαδικός είναι ένα σοβαρό επαγγελματικό βήμα, παρά την δύσκολη αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν τον ανέλαβα. Είναι πολύτιμη εμπειρία όλο αυτό και επαγγελματική-μπασκετική πρόκληση η προσπάθεια που κάνουμε εκεί. Και επειδή πριν μιλάγαμε για παράγοντες, αξίζει να γνωρίσει κανείς τον πρόεδρο Μιχάλη Σμυρνιώτη και τον Τάκη Παγκράτη για να καταλάβει τι σημαίνει ‘’παράγοντας’’ που θυσιάζεται για την ομάδα του…».

· Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την ομάδα τη φετινή σεζόν;
«Η ομάδα φέτος έγινε πολύ πιο ισχυρή. Ο κόσμος την αγκάλιασε περισσότερο, ήρθαν καινούρια παιδιά στις ακαδημίες μας, δημιουργήσαμε άριστες σχέσεις και συνεργασία με τους ‘’συμπολίτες’’ μας Αχιλλέα ΚΜ και Αχαρνής και βρήκαμε κώδικα επικοινωνίας με την Δημοτική Αρχή κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όλους.

Η άνοδος του ανδρικού είναι απλά μια επιβεβαίωση της προσπάθειας που γίνεται στην ομάδα και που σίγουρα θα έχει και ακόμα πιο δυνατή συνέχεια».

· Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για την ομάδα;
«Η ομάδα θα συνεχίσει την προσπάθειά της με όλες της δυνάμεις της. Άμεσα θα  πρέπει να λυθεί  το θέμα του γηπέδου. Τα παιδιά γίνονται περισσότερα και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες  και καλύτερες ώρες για τις ακαδημίες μας από αυτές που έχουμε σήμερα και που είναι λίγες. Επίσης χρειαζόμαστε ώρες για το ανδρικό καθώς οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Η συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κασσαβό και τον πρόεδρο της ΔΗΦΑ κ. Γιώργο Δασκαλάκη είναι σε πολύ καλό δρόμο και νομίζω ότι σύντομα θα υπάρχουν οι απαραίτητες λύσεις σε αυτό το θέμα.

Από εκεί και πέρα έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για όλα τα αγωνιστικά  τμήματα. Όσο για το ανδρικό, σκοπός μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και αξιοπρεπείς και στην νέα κατηγορία και πάνω από όλα να απολαμβάνουμε το μπάσκετ».