Μόρφωση - Καλλιέργεια - Μπάσκετ! ''Το Τρίπτυχο της επιτυχίας''!

Συχνά συναντώ γονείς και παιδιά που αντιμετωπίζουν το δίλλημα για το που πρέπει να ρίξουν το βάρος περισσότερο: Στο σχολείο ή στο μπάσκετ. Μάλιστα η παρούσα οικονομική κατάσταση δημιουργεί, δικαιολογημένα, ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό.








Εκθέτοντας την άποψή μου για το θέμα θα πω ότι ένας νέος άνθρωπος πιστεύω πως πρέπει να ‘’επενδύσει’’ σε τρεις βασικούς τομείς, οι οποίοι είναι ‘’το τρίπτυχο της επιτυχίας’’ για μια ενδιαφέρουσα πορεία στον στίβο της ζωής.
Η μόρφωση είναι ο πρώτος τομέας ο οποίος επιτυγχάνεται με τη συλλογή γνώσεων (πχ Ιστορία, Αρχαία, Γεωγραφία κτλ) και την εξάσκηση της ικανότητας χρήσης της λογικής (πχ Μαθηματικά, Φυσική, Έκθεση  κτλ)
Το σχολείο και γενικά οι σπουδές είναι ο καλύτερος τρόπος για να μορφωθεί κάποιος. Όσο προχωρά κανείς στις σπουδές του τόσο το επίπεδο μόρφωσης του ανεβαίνει και γίνεται δυνατότερος και πιο ουσιαστικός.

Η καλλιέργεια, ο δεύτερος τομέας,είναι εντελώς διαφορετική έννοια και επιτυγχάνεται με τη συνεχή προσπάθεια  βελτίωσης του εαυτού μας. Η αυτογνωσία, η αυτοκριτική, η καθαρή σκέψη, η κοινωνικότητα κτλ μας βοηθούν να βελτιώσουμε το επίπεδό μας και μας καθιστούν ικανούς να λειτουργούμε αρμονικά στο περιβάλλον μας.
Η καλλιέργεια δεν έχει καμία σχέση με τη μόρφωση. Όλοι μας έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έχουν στοιχειώδη μόρφωση  κι όμως μας εντυπωσιάζουν με την καλλιέργεια και το ανοικτό μυαλό τους!

Όσο για το μπάσκετ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πρόκειται για ένα άθλημα υψηλού επιπέδου που εξασκεί άριστα την κριτική ικανότητα, αφού ο αθλητής καλείται να πάρει σωστές αποφάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο!  Επίσης αναγκάζεται να έχει γρήγορες αντιδράσεις και μεγάλη προσαρμοστικότητα στις εναλλαγές των καταστάσεων που πραγματοποιούνται αστραπιαία!
Παράλληλα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του, ακόμα και να τα μεταβάλει άπου αυτό απαιτείται. Και φυσικά είναι απαραίτητο να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά στη μικρή κοινωνία της ομάδας, να αποδέχεται το ρόλο του και να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το ατομικό και το συνολικό καλό.  Από εκεί και πέρα μέσα από τους αγώνες καλλιεργείται  ο υγιής ανταγωνισμός, η συνεργασία για την επίτευξη της νίκης και η διαχείριση του αποτελέσματος όποιο κι αν είναι αυτό.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να προτείνω στα νέα παιδιά να αντιμετωπίζουν σοβαρά το θέμα της μόρφωσής τους, να καλλιεργούν με συνέπεια τον εαυτό τους και όλα αυτά να τα ‘’ντύνουν’’  με το μπάσκετ και με τον αθλητισμό γενικότερα. Έτσι θα καταφέρουν να είναι αξιόλογοι και δυνατοί και θα ζήσουν μια ενδιαφέρουσα ζωή.
Όσο για εμάς τους γονείς, θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στη προσπάθειά τους χωρίς να επιβάλουμε την προσωπική μας άποψη, ή ακόμα χειρότερα, το προσωπικό μας απωθημένο…
Σίγουρα εμείς είμαστε εκείνοι που θα ισορροπήσουμε τον παρορμητισμό  της ηλικίας τους, θα τους συμβουλεύουμε αδιάκοπα, όμως θα σεβόμαστε τις αποφάσεις και την προσωπικότητά τους και θα επεμβαίνουμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τα παιδιά μας θα το εκτιμήσουν, θα νιώσουν ότι τους εμπιστευόμαστε και τελικά θα τα έχουμε βοηθήσει να κάνουν τη καλύτερη επιλογή για τη ζωή τους.

Άλλωστε αυτό δεν είναι το ζητούμενο?


Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach