Το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ σήμερα

Πριν από 10 περίπου χρόνια τα ελληνικό μπάσκετ ήταν το σπουδαιότερο στην Ευρώπη, σε πολλά επίπεδα! Οι καλύτεροι ξένοι έπαιζαν εδώ, οι ελληνικές ομάδες σάρωναν στα ευρωπαϊκά κύπελλα και οι έλληνες παίκτες ήταν περιζήτητοι από μεγάλους συλλόγους στο εξωτερικό. Όλοι μιλούσαν τότε με κολακευτικά σχόλια  για το επίπεδο του μπάσκετ στη χώρα μας…Τι έχει γίνει όμως από τότε μέχρι σήμερα? Ποιο είναι το επίπεδό μας αυτή τη στιγμή και ποια η προοπτική μας?


Η Α1 ανδρών είναι πλέον προβληματική!  Και φυσικά Α1 δεν είναι μόνον ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός… Οικονομικά,  οι περισσότερες ομάδες  χρωστούν πολλά  χρήματα σε παίκτες, προπονητές, προμηθευτές κτλ. Βλέπουμε παίκτες να απέχουν από τις προπονήσεις ή  ξένους να επιστρέφουν στις πατρίδες τους  άρον άρον, προπονητές να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και άλλα πολλά τραγελαφικά!
Οργανωτικά, λίγες είναι οι ομάδες που έχουν μηχανισμούς ανάλογους με το προϊόν που υποτίθεται ότι προσφέρουν. Με πιο απλά λόγια συναντάμε ερασιτεχνισμό και προχειρότητα σε συλλόγους που θα έπρεπε να λειτουργούν πολύ διαφορετικά...
Μπασκετικά? Ας το αφήσουμε καλύτερα! Οι περισσότεροι αμερικάνοι που έρχονται είναι είτε Β’ διαλογής είτε βλέπουν το ελληνικό πρωτάθλημα σαν ένα σκαλοπάτι για να μεταπηδήσουν γρήγορα σε κάποια  πιο αξιόπιστη λίγκα (πχ  Μάικλ, Τζάαμπερ κτλ). Οι δε κοινοτικοί, στην πλειοψηφία τους πριν λίγα χρόνια δεν θα έπαιζαν ούτε στη Β΄εθνική, όμως τώρα έχουν γεμίσει τα ρόστερ των μικρομεσαίων ομάδων, ‘’κλέβοντας’’ χρόνο και συμμετοχές από τα δικά μας ταλέντα! Πραγματικά προσπαθώ να βρω κάποιον από τους χρυσούς νέους του περασμένου καλοκαιριού που να είναι βασικός στην ομάδα του και δεν βρίσκω! Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν είναι βασικοί αλλά  δεν παίζουν καν στην ομάδα τους…
Το επίπεδο των αγώνων στην Α1 είναι πολύ μέτριο. Οι μικρομεσαίες  ομάδες δεν παρουσιάζουν κάτι εντυπωσιακό μέσα στο παρκέ και πώς να το κάνουν άλλωστε αφού οι συνεχόμενες αλλαγές των ξένων δεν τους επιτρέπει να παίζουν τίποτα παραπάνω από pick n’ roll και high-low…  Αρκεί κανείς να δει ένα οποιοδήποτε παιχνίδι του ισπανικού  πρωταθλήματος για να καταλάβει πόσο πίσω έχουμε μείνει και σε αυτόν τον τομέα…

Και στην Α1 των γυναικών τα πράγματα είναι δύσκολα. Με εξαίρεση τον Αθηναϊκό, οι  ομάδες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.   2-3 προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα, ενώ οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάτι που ισχύει αντίστοιχα και στην Α2 των γυναικών. Η οργάνωση των ομάδων είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη, τα οικονομικά προβλήματα τεράστια και όπως πάντα, οι προτεινόμενες λύσεις ή  δεν υπάρχουν ή  δεν τις ακούει κανείς από τους αρμόδιους…  Δυστυχώς το γυναικείο μπάσκετ οδεύει προς τον γκρεμό, αφού ελάχιστοι  έχουν  φροντίσει να αναπτύξουν τις βάσεις εκείνες που θα το σώσουν!

Στις πιο κάτω κατηγορίες ανδρών και γυναικών θα διαπιστώσει κανείς εύκολα ότι το επίπεδο σε κάποιες περιπτώσεις έχει πέσει. Ξεκινώντας από την ΕΣΚΑ-ΕΣΚΑΝΑ, σίγουρα υπάρχει κάμψη, όμως οι υπεύθυνοι δείχνουν διατεθειμένοι  να βρουν λύσεις και να αναβαθμίσουν τα τοπικά πρωταθλήματα.  Για παράδειγμα, η ένωση της Αθήνας εφάρμοσε play off στις γυναίκες με μεγάλη επιτυχία και λογικά θα το κάνει και στους άνδρες άμεσα. Κάτι ανάλογο σκέφτονται και στην ΕΣΚΑΝΑ.
Η Γ’ εθνική ανδρών πρέπει επιτέλους να αλλάξει!  Έχει κουράσει τους πάντες και νομίζω ότι ο τρόπος που διεξάγεται είναι άδικος,  ανούσιος και δαπανηρός για τους περισσότερους.
Η  Β’ εθνική χρειάζεται φρεσκάρισμα και  διαφορετικά κίνητρα, ώστε να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στην Α2, η οποία πάντως ήταν βελτιωμένη φέτος, τουλάχιστον μπασκετικά-τεχνικά.  Σίγουρα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να διαφημιστεί περισσότερο. Ας μάθουμε από την Α2 της Ισπανίας και της Ιταλίας και ας κάνουμε κι εμείς αυτό το πρωτάθλημα πιο ελκυστικό.

Πολλά μπορούμε να πούμε για τα αίτια όλων αυτών. Ότι και να αναφέρουμε θα είναι λίγο πολύ σωστό. Το θέμα είναι όλοι μας να προσπαθήσουμε,  από όποια θέση υπηρετούμε το μπάσκετ, να βοηθήσουμε ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη του αθλήματος που τόσο αγαπάμε! Είτε βρισκόμαστε στην Α1, είτε στην Δ’ ΕΣΚΑ, πρέπει με σεβασμό και μεράκι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.  Προπονητές, παίκτες, παράγοντες, διαιτητές, κριτές,  μάνατζερς, φίλαθλοι, όλοι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε πάλι  το ελληνικό μπάσκετ εκεί που του αρμόζει!   Σε όλα τα επίπεδα…

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach