Α' ΕΣΚΑ ΑΝΔΡΩΝ

Με ενδιαφέρον εξελίσσεται το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ Ανδρών, τόσο ως προς την άνοδο, όσο και ως προς τον υποβιβασμό των ομάδων. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πολλά θα κριθούν στο ‘’νήμα’’, αφού όλες σχεδόν οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν μέχρι την τελευταία στιγμή!



Ο Φιλαθλητικός δείχνει πιο σταθερός και πιο αποφασιστικός σε σχέση με τους διώκτες του. Αν κερδίσει το παιχνίδι της Δευτέρας με τον Αετό τότε θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την άνοδο.  Γενικά πάντως παίζει καλό μπάσκετ και δείχνει να ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο.

Ο Αετός διαθέτει 7-8 πολύ καλούς παίκτες, όμως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει σταθερά καλό ρυθμό. Μπορεί να κάνει μεγάλες νίκες αλλά και κακές ήττες, στοιχείο το οποίο δεν είναι καλό όταν κάνεις πρωταθλητισμό. Επίσης όταν πρωταγωνιστείς δεν πρέπει να ασχολείσαι με το πρόγραμμα. Πρέπει απλά να παίζεις για να κερδίζεις παντού!

Η Ραφήνα ξεκίνησε ως φαβορί, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στη πορεία, όμως βρήκε γρήγορα το δρόμο της και ξαναμπήκε στο κυνήγι της ανόδου! Καλή έδρα,  έμπειρη ομάδα, θα παλέψει μέχρι τέλους για να πετύχει τον στόχο της.

Με νεαρούς κυρίως παίκτες ο Άρης Πετρούπολης καταφέρνει να πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Είναι σταθερός, έχει πάθος και παίζει σχεδόν πάντα αυτό που μπορεί. Με 1-2 νίκες ξεμπερδεύει και μαθηματικά και κάνει τα σχέδια του για το μέλλον χωρίς άγχος και ανασφάλεια.

Η ΕΦΟΑ καταφέρνει να κάνει τις νίκες που χρειάζεται. Πρέπει όμως να προσέξει στη συνέχεια γιατί έχει πονηρό πρόγραμμα και μπορεί να μπλέξει άσχημα. Πάντως είναι μπασκετική ομάδα, με έμπειρα παιδιά που ξέρουν πώς να κερδίζουν.

Η Νίκη Aμαρουσίου διαθέτει πολύ καλό υλικό, πληρώνει όμως το πολύ κακό ξεκίνημα… Στη συνέχεια βελτιώθηκε, όμως είναι περίεργο να ξεκινάς για πρωταθλητισμό και τελικά να παίζεις για να σωθείς. Πάντως με λίγη προσοχή δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Το Ηράκλειο/Τυφών είναι μάλλον πολύ μακριά από τους αρχικούς του στόχους. Η αστάθεια κόστισε μέχρι τώρα, όμως έχει βατό πρόγραμμα και αν εκμεταλλευτεί τουλάχιστον την έδρα του θα ξεφύγει από τις επικίνδυνες θέσεις της βαθμολογίας.

Το Κορωπί είναι η πιο περίεργη ομάδα του πρωταθλήματος. Ξεκίνησε πολύ άσχημα, στη συνέχεια έκανε μεγάλες νίκες και πλέον είναι ομάδα ικανή για τα πάντα! Έχουν δύσκολο πρόγραμμα, όμως μιλάμε για το Κορωπί και τον Δρακόπουλο που όταν θέλει να βάλει τη μπάλα στο καλάθι την βάζει, ο κόσμος να χαλάσει!!!

Από τις ομάδες που βασίζονται στα δικά τους παιδιά είναι ο Απόλλωνας. Η απειρία του συχνά κοστίζει, όμως από την άλλη ο ενθουσιασμός του οδηγεί την ομάδα! Το πολύ καλό πρόγραμμα της συνέχειας θα αποδειχθεί σημαντικό.

Ο Άγιος Θωμάς ξεκίνησε άσχημα, όμως κάποια στιγμή ξύπνησε και με συνεχόμενες νίκες έγινε ανταγωνιστικός και διεκδικεί την παραμονή του, αν και με βάση το ρόστερ τουθα μπορούσε να πρωταγωνιστεί… Το πρόγραμμά του στη συνέχεια είναι πονηρό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή…

Ο Νεοπεντελικός είναι σκληρή ομάδα, που ξέρει να μάχεται και να αξιοποιεί την πολύ καλή έδρα της. Λαμβάνοντας υπόψιν το πρόγραμμά του, μπορούμε να τον δούμε ακόμα και στην πρώτη 5άδα της βαθμολογίας!

Μακριά από τις πραγματικές του δυνατότητες ο ΔΑΣΑΛ,  μοιραία βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού. Βέβαια το πρόγραμμά του είναι πολύ καλό και με λίγη πίστη θα καταφέρει να σωθεί, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να παίξει σαφώς καλύτερο μπάσκετ.

Αν η νίκη μέσα στο Κορωπί έχει και συνέχεια, τότε ο Ζωγράφου θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την παραμονή του στη κατηγορία. Έχει παίξει και καλά και άσχημα φέτος, τώρα όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να παίξει μόνο καλά στη συνέχεια…

Δύσκολα τα πράγματα για το Γαλάτσι, που πλέον πρέπει να κάνει μεγάλες νίκες για να σωθεί. Έχασε κρίσιμα παιχνίδια που θα μπορούσε να πάρει και που τελικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο…

Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Θρακομακεδόνες  και η ΦΕΑ. Σίγουρα και οι δύο βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση βαθμολογικά και μόνο με ένα μικρό θαύμα θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τη κατάσταση. Όμως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο!
Ειδικά στον αθλητισμό τα πάντα μπορούν να συμβούν! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την περσινή πορεία με τη ΦΕΑ στην οποία ήμουν προπονητής. Κάποιοι πίστευαν ότι θα πέσουμε κατηγορία, όταν εμείς με 17 συνεχόμενες  νίκες ανατρέψαμε όλα τα προγνωστικά και πήραμε την άνοδο!!! Κάναμε ένα μικρό θαύμα!

Τελειώνοντας θα πω ότι μπορεί η φετινή Α’ ΕΣΚΑ να μην είναι η καλύτερη όλων των εποχών, είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσα, έχει σκληρές αναμετρήσεις και πραγματικά μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί μπάσκετ παρακολουθώντας την.  Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές (πχ play off)  οι οποίες θα αναβαθμίσουν τα πρωταθλήματα και θα φέρουν ακόμα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, που θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach